Rusia a emis un mandat de arest internaţional pe numele lui Mihail Hodorkovski, opozant faţă de Kremlin şi fost oligarh exilat în Europa, acuzat de implicare în asasinarea unui prima din Siberia în 1998, scrie dw.com.
''A fost emis un mandat de arest internaţional împotriva lui Mihail Hodorkovski'', a declarat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Comitetului rus de anchetă, Vladimir Markin. Justiţia a ordonat, de asemenea, plasarea în detenţie a fostului preşedinte-director general (PDG) al grupului petrolier Iukos, care locuieşte în prezent la Londra, potrivit sursei. ''Mihail Borisovici (Hodorkovski) nu-şi va limita în nici un fel deplasările din cauza deciziilor vampirilor Kremlinului'', a declarat purtătorul de cuvânt al opozantului rus, Olga Pispanen.
Justiţia rusă îl suspectează pe fostul patron al Iukos de a fi ordonat unor angajați să-l ucidă pe Vladimir Petuhov, primarul orașului Nefteyugansk, în 1998. Markin a precizat că magnatul petrolului a ordonat acest asasinat din motive financiare, după ce Petuhov ceruse Iukos să-și achite taxele și impozitele restante.
Dosarul, închis în 1998, a fost redeschis în vară de către Comitetul de anchetă, care l-a convocat la începutul lui decembrie pe Hodorkovski, fără succes, pentru un interogatoriu.
Decizia de emitere a unui mandat internaţional a fost anunțată la o zi după ce poliția rusă a efectuat mai multe percheziții la locuințele unor angajați ai mișcării Open Russia, fondată de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, devenit un critic și un opozant al președintelui Vladimir Putin.
Open Russia a precizat, într-un comunicat, că perchezițiile au legătură cu ancheta pentru escrocherie și evaziune fiscală deschisă în 2003 împotriva fostului președinte al companiei petroliere Iukos. “Perchezițiile au fost efectuate în apartamentele angajaților Open Russia și purtătoarei de cuvânt al lui Mihail Hodorkovski, Olga Pispanen”, a precizat mișcarea proeuropeană într-un comunicat publicat pe site-ul său.
Domiciliile a cel puțin șapte susținători ai lui Hodorkovski, în special cei care lucrează pentru mișcarea Open Russia în Sankt-Petersburg, au fost percheziționate, a afirmat un avocat pentru drepturile omului, Pavel Tchikov. Cu toate acestea, a afirmat avocatul într-un mesaj postat pe Twitter, aceste percheziții nu au sens deoarece “termenul de prescripție a fost depășit” în cazul faptelor la care fac referire anchetatorii. Hodorkovski a denunțat și el aceste percheziții, făcând referire la “etapa finală a delirului” autorităților, într-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei. “Este destul de amuzant având în vedere faptul că niciunul dintre angajații sau susținătorii Open Russia nu a lucrat pentru Iukos”, a afirmat el, subliniind că cei mai mulți dintre ei erau copii la acea vreme.
Fostul oligarh Mihail Hodorkovski și asociatul său, Platon Lebedev, au fost condamnați, în mai 2005, la opt ani de închisoare, pentru fraudă și evaziune fiscală. Compania Iukos, acuzată de datorii fiscale în valoare de 2,23 miliarde de euro, a fost dezmembrată, activele sale fiind preluate de societăți apropiate Kremlinului.
În perioada sovietică, Hodorkovski a fost membru al Tineretului Comunist iar în 2004 ajungea cel mai bogat om din Rusia
O perioadă cel mai bogat şi totodată cel mai influent om din Rusia, Mihail Hodorkovski, evreu după tată, a stat aproape zece ani în închisoare după arestarea sa în 2003 şi condamnarea sa pentru ''furt prin escrocherie la scară mare'' şi ''evaziune fiscală'', după care a fost graţiat de către preşedintele Vladimir Putin în 2013.
Hodorkovski a fost condamnat în 2005 la opt ani de detenţie pentru "escrocherie şi fraudă fiscală", o pedeapsă majorată la 14 ani după un al doilea proces, în 2010, pentru "furt de petrol şi spălarea" sumei de 23,5 miliarde de dolari.
Unii activişti în domeniul drepturilor omului şi numeroşi observatori străini consideră că Hodorkovski, acum în vârstă de 52 de ani, a fost victima unei reglări de conturi organizate de către Vladimir Putin. Condamnat pentru că şi-a afişat independenţa şi ambiţiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.
În opinia lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski este însă un escroc. "Locul unui hoţ este la închisoare", a repetat în multe rânduri preşedintele rus, subliniind că "crimele" comise au fost "dovedite".
Putin l-a acuzat, de asemenea, că are mâinile pătate de sânge, comparându-l totodată cu mafiotul Al Capone şi cu verosul escroc american Bernard Madoff.
Cariera acestui bărbat, care poartă ochelari şi părul tuns foarte scurt, rezumă destinul oligarhilor ruşi din anii '90. Aceşti noi capitalişti au apărut în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn şi au pus mâna pe sectoare întregi ale economiei, prin privatizări foarte controversate.
Provenind dintr-o familie modestă de ingineri, Mihail Hodorkovski studiază chimia şi economia, după care se lansează în afaceri. În perioada sovietică, este membru al Tineretului Comunist (Komsomol) şi îşi creează legături în cadrul instanţelor partidului unic.
Înainte de prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice (decembrie 1991), el fondează, la vârsta de 26 de ani, Banca Menatep, care-i permite să preia controlul, în condiţii netransparente, asupra companiei Iukos. În plus, ocupă, pentru o scurtă perioadă de timp, postul de ministru al Energiei, în 1993.
La începutul anilor 2000, Mihail Hodorkovski schimbă strategia şi devine cel mai important oligarh din Rusia care optează pentru un management de tip occidental, devenind un model pentru investitori.
Ia în calcul, în acest context, un parteneriat între Iukos şi gigantul american ExxonMobil, ajută din punct de vedere financiar opoziţia rusă şi injectează milioane de dolari în programe de susţinere a societăţii civile.
Impulsionat de boomul de pe piaţa petrolieră, Iukos devine numărul unu la nivelul sectorului în Rusia, iar Mihail Hodorkovski devine cel mai bogat om din ţară, cu o avere estimată la aproximativ 15 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.
La începutul lui 2003, o întâlnire la Kremlin între aproximativ 20 de oligarhi şi preşedintele Putin se transformă într-o adevărată furtună.
Mihail Hodorkovski, singurul dintre participnaţii la această reuniune care nu purta cravată, îndeamnă la acţiune împotriva corupţiei la vârful statului şi citează ca exemplu apropiaţi ai lui Putin. Acesta din urmă îi replică: "domnule Hodorkovski, sunteţi sigur că sunteţi în regulă cu fiscul?". "Absolut", îi răspunde Hodorkovski. "Ei, bine, vom vedea", spune Putin într-o tăcere glacială.
Pe 25 octombrie 2003, Mihail Hodorkovski este arestat pe aeroportul din Novosibirsk (Siberia), unde avionul său se oprise pentru o escală tehnică, este inculpat pentru escrocherie la scară mare şi evaziune fiscală.
După două procese şi peste zece ani de detenţie, pe 20 decembrie 2013 el a fost graţiat de preşedintele Vladimir Putin, fiind eliberat din închisoare chiar în aceeaşi zi. Amnisitierea a venit în urma unei cereri a lui Hodorkovski de a fi eliberat, pe motiv că mama sa e grav bolnavă. Imediat după eliberare Hodorkovski, a zburat în Berlin, Germania.
Pe 28 iulie 2014, Rusia a fost condamnată de către Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga să plătească suma de 50 de miliarde de dolari despăgubiri acţionarilor companiei petroliere Iukos, în contul activelor expropriate.
Valoarea despăgubirii este de 20 de ori mai mare decât cea mai mare sumă stabilită până la acel moment de către această instanţă.