Rusia a devenit sanction-proof

Sursa: EVZ

Astăzi, sancțiunile impuse de președintele american Joe Biden depășesc cu mult măsurile anterioare luate de Washington împotriva Rusiei. Și totuși, asta nu l-a împiedicat pe Vladimir Putin să ordone forțelor armate ruse să intre în Ucraina. Această realitate ridică serioase semne de întrebare asupra măsurilor economice pe care Statele Unite și Uniunea Europeană le-au luat și dacă acestea au fost suficiente în a-l împiedica pe liderul rus să meargă mai departe. În epoca actuală a competiției dintre marile puteri, sancțiunile economice ca instrumente de constrângere se confruntă cu testul suprem.

Sancțiunile pe care SUA le-au impus Moscovei par să-l fi făcut pe Vladimir Putin să avanseze cu prudență în încercarea sa de a coloniza Ucraina, dar nu l-au descurajat. După ce Rusia a anexat Crimeea și a invadat estul Ucrainei, în 2014, SUA și aliații săi europeni au impus o serie de sancțiuni la nivel global pentru a contracara comportamentul Rusiei.

Sancțiunile pe care le-au impus în 2014 împotriva persoanelor și instituțiilor cheie aliniate Kremlinului au fost concepute în așa fel încât să provoace un minim de daune colaterale populației ruse. Aceste măsuri ar fi trebuit să afecteze, în timp, economia Rusiei. Numai că în februarie 2022 Rusia avea un excedent de aproape 635 de miliarde de dolari în rezerve de aur și valută.

Rusiei i-au fost aplicate o mulțime de sancțiuni în ultimii 8 ani. Sancțiuni pentru că a fost acuzată că a folosit un compus chimic pentru a-l otrăvi pe un fost ofițer al GRU, rezident în Marea Britanie, sancțiuni pentru că serviciile de informații ruse au fost acuzate că ar fi încercat să-l omoare pe liderul opoziției Alexei Navalnîi, în martie 2021, cu aceeași substanță.

Ca răspuns, guvernul SUA a adăugat Rusia pe lista țărilor cărora le este intezis să facă comerț internațional cu armament.Dar, s-a dovedit că această sancțiune nu a oprit state suverane să nu cumpere armament de la cine avea o ofertă mai bună, pentru a-și apăra țara. Ca exemplu,  India, pe care SUA o consideră partener de nădejde în contracararea ambițiilor Chinei din regiunea Indo-Pacifică, a achiziționat arme sovietice și rusești de zeci de ani. Argumentul ? I-a fost complicat să treacă dintr-o dată la armamentul francez sau american.Rusia trăiește sub sancțiuni financiare și economice din 2014, când Occidentul a încercat să o pedepsească pentru anexarea Crimeii și pentru rolul său în conflictul militar din Ucraina.

Restricțiile au determinat băncile și companiile rusești să reducă dependența de piețele internaționale, în timp ce autoritățile centrale s-au concentrat pe completarea rezervelor și dezvoltarea propriilor sisteme financiare ca alternativă la SWIFT, VISA și MASTERCARD.

Până acum, sancțiunile nu au oprit ambițiile lui Putin de a reface harta Europei. El a reușit să creeze o Rusie „sanction-proof ”, acumulând rezerve semnificative de valută și construind industrii noi care să înlocuiască produsele importate.

Sancțiunile care afectează sectoarele economice cheie ale Rusiei - cum ar fi energia, finanțele și producția de tehnologie avansată - vor avea implicații pentru Rusia, dar și pentru aliații europeni ai Americii și unele companii americane.

Întrebarea este cine se va confrunta cu cel mai mare șoc economic și cât timp îl va putea îndura. Modul în care se desfășoară această criză va dezvălui dacă sancțiunile impuse până acum, ca instrumente de constrângere, pot preveni conflicte majore între marile puteri.Și dacă nu era necesar să fie luate cele mai dure sancțiuni financiare de până acum – întreruperea accesului Rusiei la SWIFT și excluderea de la decontările tranzacțiilor în dolari.Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) este principala rețea globală care permite instituțiilor financiare să trimită și să primească informații despre transferurile bancare internaționale.

Excluderea din această rețea ar însemna scoaterea Rusiei de la majoritatea tranzacțiilor financiare internaționale, inclusiv de la tranzacțiile cu petrol și gaze care reprezintă mai mult de 40% din PIB-ul țării.

Statele Unite deține una dintre cele mai puternice arme financiare. Blocarea Rusiei la dolarul american. Dolarul american domină tranzacțiile financiare din întreaga lume, cu trilioane de dolari care circulă zilnic.

Tranzacțiile în dolari americani sunt supervizate de Rezerva Federală Americană și de alte instituții financiare din SUA însemnând că orice bancă străină trebuie să poată accesa sistemul financiar american pentru a deconta tranzacțiile în dolari.

Aceste două măsuri nu au fost luate nici în ziua în care armata rusă a ajuns la Kiev. De ce? Deoarece, chiar dacă miniștrii de externe din țările baltice și Polonia au vrut să excludă Rusia de la SWIFT, în ultimul pachet de sancțiuni prezentat joi de președintele Joe Biden, Germania, Italia, Ungaria și Cipru s-au declarat, deocamdată, “precaute”.În privința celei de a doua măsuri, nici măcar nu s-a făcut vreo referire.