Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat astăzi că preţul gazelor pe care le va livra Ucrainei va creşte şi mai mult, la 485 de dolari pe mia de metri cubi, după introducerea unei taxe de export, relatează Reuters.
Anunţul vine la doar câteva zile după ce Gazprom a majorat cu 44% preţul gazelor pentru Ucraina, care a ajuns la 385 de dolari pe mia de metri cubi de la 1 aprilie, de la 268,5 cât era înainte în urma unui acord semnat în decembrie.
Prin urmare, Ucraina va plăti cu încă 25% în plus pentru gazele ruseşti.
Şeful Gazprom a făcut aceste afirmaţii în timpul unei întâlniri cu premierul Dmitry Medvedev, care a cerut Ucrainei să-şi plătească facturile restante la gaze.
Totodată, Gazprom a cerut Ucrainei să crească volumul de gaze din depozite, pentru ca fluxul de gaze spre consumatorii europeni să nu fie afectat, potrivit unui comunicat emis de Gazprom în urma unei întrevederi dintre Alexei Miller şi noul şef al companiei de gaze din Ucraina, Naftogaz.
În document se mai arată şi faptul că factura neplătită de Ucraina pentru gazele ruseşti a ajuns la 2,2 miliarde de dolari, în creştere de la estimarea iniţială, de 1,7 miliarde de dolari.
Anul trecut, Gazprom a livrat către Europa peste 160 de miliarde de metri cubi de gaze, iar 52% din acest volum a tranzitat Ucraina.
Pentru România, un conflict pe tema gazelor între Rusia şi Ucraina nu va reprezenta o problemă, a declarat, săptămâna trecută, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un interviu acordat AGERPRES.
“Ne-am putea acoperi într-o foarte mare măsură consumul din ce producem, avem cantităţi importante stocate, avem posibilitatea de a importa din Ungaria prin conducta Arad-Szeged, avem posibilitatea de a transfera unele centrale de pe gaz pe păcură, avem posibilitatea legală de a întrerupe în caz de nevoie centrala Petrom de la Brazi şi centrala Romgaz de la Iernut. E de nedorit o criză, dar nu-mi fac probleme din punctul de vedere al securităţii aprovizionării pentru consumatori”, a precizat Nicolescu.
În luna aprilie, populaţia din România consumă doar 2% gaze de import, în timp ce industria utilizează 4% gaze de import. Restul consumului este asigurat din producţia internă.