Rusia a anulat oferta Turciei de a trece în Marea Neagră. Cum se poziționează Turcia față de războiul din Ucraina

Zona Odessa - Marea Neagră ar putea decide soarta războiului. Sursa: arhiva EVZ

Rusia a anulat o ofertă de a trimite patru dintre navele sale de război prin strâmtorile turcești în Marea Neagră, la cererea Turciei, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, adăugând că decizia a fost luată înainte ca Ankara să închidă strâmtorile din cauza invaziei Moscovei asupra Ucrainei.

Convenția de la Montreux încă este în vigoare

Turcia se învecinează cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră și are legături bune cu ambele țări. Luni, Ankara a declarat că și-a închis strâmtorile Bosfor și Dardanele în baza unui pact din 1936, permițându-i să limiteze trecerea unor nave rusești. Pactul scutește navele care se întorc la bazele lor.

Cavusoglu a declarat marți seara postului de televiziune Haberturk că Turcia a cerut Rusiei să nu-și trimită navele înainte de a eticheta invazia Moscovei drept „război”, permițându-i legal să limiteze trecerile în temeiul Convenției de la Montreux.

„Rusia a spus că patru dintre navele sale vor traversa strâmtorile în perioada 27-28 februarie, dintre care trei nu sunt înregistrate în bazele din Marea Neagră”, a spus Cavusoglu. „Am spus Rusiei să nu trimită aceste nave, iar Rusia a spus că vasele nu vor traversa strâmtorile. Nimeni nu ar trebui să fie supărat pentru că, Convenția de la Montreux, este valabilă astăzi, ieri și mâine, așa că o vom pune în aplicare”, a spus el, potrivit Reuters.

Reuters a raportat la începutul acestei săptămâni că cel puțin patru nave rusești - două distrugătoare, o fregată și o navă de informații - așteptau decizia Turciei de a traversa din Mediterană. Două dintre aceste nave, o fregată și un distrugător, ceruseră să facă călătoria în această săptămână.

Susținerea Turciei față de războiul din Ucraina

Statele Unite „și-au exprimat aprecierea” pentru mișcarea Turciei de a închide strâmtorile. Ambasadorul Ucrainei la Ankara a declarat că Kievul este „recunoscător” Turciei pentru implementarea „minuțioasă” a pactului.

În timp ce a numit invazia Rusiei o încălcare inacceptabilă a dreptului internațional, Turcia și-a formulat cu atenție retorica pentru a nu jigni Moscova, cu care are legături strânse de energie, apărare și turism. A cerut dialog și s-a oferit să găzduiască discuții de pace. Cavusoglu a repetat marți că Turcia nu se va alătura aliaților săi occidentali pentru a impune sancțiuni economice Rusiei.

În timp ce stabilește o cooperare strânsă cu Rusia, Turcia a vândut și drone Kievului și a semnat un acord pentru a coproduce mai mult, înfuriind Moscova. De asemenea, se opune politicilor rusești în Siria și Libia, precum și anexării Crimeei din 2014. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat miercuri că țara urmează să primească un alt transport de drone turcești, o mișcare care ar putea înfuria Rusia.