Rușii au anunțat că lucrează împreună cu chinezii pentru a contracara planul americanilor de a extinde scutul antirachetă, pe care cele două națiuni îl văd ca fiind îndreptat împotriva lor.
Măsurile pe care le ia Washingtonul vor furniza capacitatea de a lansa un atac nuclear „în siguranță”, a spus, marți, gen. lt. Viktor Poznikhir din forțele armate ruse, la un forum de securitate desfășurat în China, potrivit unei transcrieri publicate pe siteul Ministerului Apărării de la Moscova, citată de Bloomberg.
Vecinii din Asia au organizat, anul acesta, un exercițiu comun privind apărarea antirachetă, pentru personalul său de comandă.
„Lucrăm împreună pentru a găsi modalități de a minimiza pagubele posibile la adresa securității țărilor noastre”, a declarat Poznikhir.
El a continuat spunând că „iluzia invulnerabilității și siguranței sub ghidarea scutului antirachetă va încuraja SUA să facă pași unilaterali în politica globală și regională, ceea ce ar putea conduce la scăderea pragului utilizării armelor nucleare pentru a preveni acțiunile dușamnilor”.
Îngrijorările Rusiei legate de capacitățile nucleare americane relevă conflictul între foștii dușmani din timpul Războiului Rece, care se acuză reciproc pentru situația din Siria. În timp ce NATO a dat asigurări că scutul din Europa este îndreptat doar împotriva unor posibile atacuri din state precum Iran sau Coreea de Nord, Rusia și China s-au declarat îngrijorate de propria securitate.
În mai, președintele Vladimir Putin a declarat că amplasarea unor părți ale sistemului antirachetă în România și Polonia amenință pacea în eruopa și ar putea readuce o cursă a înarmărilor. China a descris sistemul american defensiv U.S. Terminal High Altitude Area Defense ca fiind „fără nicio îndoială o mișcare strategică”, ce amenință securitatea sa națională și a avertizat că va lua măsurile necesare pentru a-și proteja interesele. Planul a răcit deja relațiile Chinei cu Coreea de Sud.
Conform lui Poznikhir, sistemul american de apărare include arme care, dacă sunt trase de pe o navă de război din Marea Baltică, poate intercepta rachetele balistice lansate din partea europeană a Rusiei, înainte ca un focos nuclear să fie desprins. Sistemul american poate fi folosit și pentru rachetele de croazieră Tomahawk și nu există garanții că aceste sisteme nu vor înlocui sistemele Thaad din Coreea de Sud, a mai spus oficialul rus.