Analiză: Mai mult de 111 milioane de ruşi sunt aşteptaţi la vot. ŢARUL nu are emoţii

Victoria electorală şi al patrulea mandat al şefului Statului Vladimir Putin, par scontate. Potrivit unui sondaj recent al centrului demoscopic statal, Vtsiom, Putin ar trebui să obţină între 69 şi 73 % din voturi.

Înapoia sa, la mare distanţă, se află comunistul Pavel Grudinin cu 10-14 % şi naţionalistul Vladimir Jirinovski cu 8-12%. Dar bătălia lui Putin se dă şi cu afluenţa la vot. Doar dacă prezenţa la vot ar fi de 70% din cei 111 milioane, succesul său ar fi deplin. Aceeaşi casă de sondaj crede că prezenţa la vot va fi de 63-67%. Şi iată de ce observatorii şi activiştii se tem de fraude făcute pentru a umfla datele asupra prticipării.

Deci, cu drept de vot sunt 111 milioane de oameni rezidenţi în Rusia la care se adaugă 1,8 milioane de expatriaţi. Sunt 97.000 de secţii de votare distribuite pe 11 fuse orare de la regiunea cea mai de est, Ciukotka-Kamciatka şi cea mai de vest, enclava Kaliningrad.   Primul care a cerut ruşilor să nu se prezinte la urne este opozantul Alexei Navalnâi. Bloggerul anti-Putin de-a lungul ultimelor 12 luni a înfruntat interdicţii ale autorităţilor scoţând mii de oameni în stradă împotriva guvernului şi a corupţiei. Necazurile sale judiciare, pe care mulţi le consideră fabricate de Kremlin, l-au împiedicat să candideze.

Acum, el a lansat o ''grevă a electorilor'', invitându-i să boicoteze prezidenţialele-farsă, Putin neavând reali contracandidaţi. Oamenii - inclusiv susuţinători aprigi ai lui Putin - nu sunt motivaţi să meargă la urne fiindcă gândesc că votul lor nu va schimba oricum nimic. Dar obiectivul Kremlinului rămâne neclintit: 70% din voturi pentru ţar şi 70% prezenţa la vot, potrivit notize.it.

Potrivit RBK, observatorii implicaţi în aceste alegeri ar trebui să fie 520-555.000, dublu faţă de prezidenţialele din urmă cu 6 ani. Dar sunt observatori şi observatori. Cei mai de încredere şi de mare importanţă la nivel internaţional, sunt fără dicuţie cei ai OSCE.