RUPTURĂ în PNL? Liberalii ACUZĂ „USR-erizarea” partidului
- Ana Petrescu
- 16 decembrie 2017, 13:28
Liberalii încep să semene tot mai mult cu USR, prin felul în care se comportă în Parlament, prin faptul că au intrat „într-o goană după hashtag”, susține senatorul PNL, Daniel Zamfir. În plus, fostul președinte liberal, Alina Gorghiu, acuză faptul că USR este mai degrabă în competiție cu PNL, decât cu PSD, ajungând să facă mai multă opoziție formațiunii de dreapta, decât coaliției PSD-ALDE.
„Unii colegi de partid, prin mesajele pe care le transmit, țin să USR-izeze PNL. Și eu nu cred că este bine! PNL a apărat drepturile și libertățile oamenilor. PNL întotdeauna a condamnat abuzurile. De asemenea, PNL a încurajat oamenii activi. Or, de la principiile acestea, nu cred că trebuie să se abată vreodată! Acum este goana după haștag. Eu nu cred că goana după haștag poate fi motorul creșterii încrederii populației în PNL. Vântul cu haștag poate trece, dar principiile care au definit liberalismul, de 100 de ani, trebuie să rămână. (...) A face opoziție pe niște lucruri concrete, alături de USR, este o discuție, dar a prelua din atitudinea și discursul lor este deja mult prea mult și cred că PNL nu trebuie să accepte acest lucru”, a afirmat Daniel Zamfir la Antena 3.
Declarații despre acest subiect a avut și fostul lider al PNL, Alina Gorghiu.
„Am fost președinte al PNL și unul din oamenii care a crezut că se poate discuta cu USR în sensul încurajării partidelor mici. Am făcut-o așa cum trebuie. USR-ul se pare că de multe ori simte că e în competiție cu PNL, nu cu PSD. Face mai multă opoziție la PNL decât la PSD”, a spus senatoarea liberală pentru DC News.
În perioada protestelor de stradă împotriva celebrei OUG 13 emisă de Cabinetul Grindeanu, PNL și USR au făcut front comun în manifestații în plenurile Parlamentului.
În urmă cu o săptămână, la votul final pe articole din plenul Camerei Deputaților asupra proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, liberalii s-au delimitat de protestele USR din acea ședință, susținând că modul de a combate Puterea nu este prin blocarea accesului la tribuna plenului, prin afișe și portavoce, ci prin exprimarea unui vot împotrivă.
Pe 8 decembrie, preşedintele PNL, Ludovic Orban, spunea că el personal nu vede un liberal cu portavoce în Parlament și că opoziţia trebuie să vizeze obiective, mai puţin efecte de imagine.
„Ar fi fost mai eficientă susţinerea de la tribună a fiecărui amendament respins pentru că susţinerea de la tribună a fiecărui amendament respins, fiind vorba de zeci, sute de amendamente, noi ne-am susţinut amendamentele de la tribună, ar fi prelungit mult dezbaterea. Eu sincer nu văd un liberal în Parlamentul României cu portavoce. Există microfonul Parlamentului. Atunci când preşedintele Camerei face abuzuri şi încearcă să ia cuvântul, există posibilitatea să-ţi exprimi punctul de vedere”, a explicat Orban.