După ce au îngrozit toată lumea cu declarații apocaliptice despre consecințele unui Brexit, liderii de la Londra și cei europeni au pus brusc surdină, întrecându-se în asigurări că nu vor exista schimbări majore pe termen scurt
A existat în mod evident un consens între liderii europeni pentru a liniști opinia publică (pe care tot ei o inflamaseră) în legătură cu efectele Brexit-ului. „Îi asigur pe britanicii care trăiesc în țările europene și pe cetățenii europeni care trăiesc aici că nu vor fi schimbări imediate în viețile lor”, a declarat premierul David Cameron în discursul în care și-a anunțat demisia.
Așadar, românii care trăiesc în Marea Britanie nu au de ce să-și facă griji imediate. Foarte probabil că nici pe termen lung. Vom explica mai departe de ce. Și în România, efectele vor fi minime. Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a declarat: „BNR va face în așa fel încât să atenueze volatilitatea leului”, ceea ce înseamnă că va interveni pe piață, pentru a impiedica o devalorizare gravă.
Adevărul este că liderii europeni au motive întemeiate să fie mai speriați pentru propriile poziții decât pentru modificările din viețile celor pe care-i conduc.
Ideea politică de Uniune Europeană iese cea mai compromisă după Brexit.
Ce urmează
De aceea, liderii europeni vor căuta să dea cât mai rapid semnale puternice de unitate. Chiar azi, șeful Parlamentului European se întâlnește cu șefii de grupuri parlamentare, pentru a elabora o poziție comună după Brexit. Tot azi sunt programate mai multe runde de întâlniri între liderii europeni.
FOTO: Reuniune de urgență la Cotroceni, după Brexit FOTO: PRESIDENCY.RO
Premierul Cameron, care va fi schimbat doar în octombrie, la o conferință a Partidului Conservator, se va întâlni cu omologii săi la summitul Consiliului European de marțea și miercurea viitoare. Observatorii se așteaptă ca liderii europeni să facă presiuni asupra lui pentru a invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care se referă la ieșirea unei țări din UE. Ei nu își doresc o tărăgănare a negocierilor cu Londra, prelungind criza.
Atu-ul Articolul 50
Însă, oficialii britanici au anunțat că nu vor invoca Art. 50 până când nu vor avea loc negocieri cu UE, care ar putea dura ani. Art. 50 este atuul Londrei, pe care e hotărâtă să-l joace abil. Activarea Art. 50 dă startul unei perioade „de acomodare” de doi ani, după care toate tratatele dintre Londra și Bruxelles devin caduce. Or, viitorul guvern britanic are interes să obțină condițiile cele mai bune ÎNAINTE de a porni ceasul Art.50.
Anul 2017 va fi crucial pentru construcția europeană. Alegeri generale au loc în Olanda în martie, în Franța în aprilie și mai, și în Germania în toamnă. Dacă o Mare Britanie independentă se va dovedi un succes, fisurile din zidurile UE se vor adânci periculos.
Marea sansă a României
La negocierea condițiilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE vor participa toți cei 27 de membri. Iar condițiile trebuie aprobate în fiecare parlament național în parte, care are dreptul să le blocheze. Prin participarea la negocieri, România are ocazia să impună Marii Britanii condiții decente pentru cetățenii săi sau termeni favorabili la intrarea în Marea Britanie, fără a afecta libertatea de circulație de acum. Mai mult, prin negocieri bilaterale, Bucureștiul poate spera la relații economice mai favorabile cu Londra, decât în prezent. Totul ține de bărbăția diplomatică a regimului Iohannis.
Jocuri și interese: liderii lumii reacționează după Brexit
● Klaus Iohannis: „Această criză numită Brexit are în ea o mulțime de oportunități.”
● Dacian Cioloș: „Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au cetățenii români care locuiesc în Marea Britanie.”
● David Cameron: „Voința britanicilor trebuie respectată. Nu există dubii privind rezultatul.”
● Barack Obama: „Marea Britanie și Uniunea Europeană vor rămâne parteneri indispensabili ai Statelor Unite.”
● Vladimir Putin: „Am spus deja că noi nu am intervenit niciodată (în procesul referendumului - n.r.), nu am discutat niciodată despre asta, am acționat foarte corect în opinia mea.”
● Boris Johnson (liderul taberei pro-Brexit): „Nu este nevoie să ne grăbim; exact cum a spus premierul David Cameron, pe termen scurt nu se va schimba nimic, dar trebuie să începem activitățile pentru a vedea cum scoatem Marea Britanie din acest sistem supranațional.”
● Donald Tusk: „Acum așteptăm ca guvernul Marii Britanii să pună în aplicare cât mai rapid posibil decizia cetățenilor. Orice întârziere ar prelungi incertitudinea fără a fi necesar.”