Runele și Calea Lactee. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Runele și Calea Lactee. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pe scurt, 35,9% din populația Pământului nu mai vede Caleea Lactee! În această situație sunt 60,2% dintre europeni și 84,8% dintre nord americani.

Europa, America de Nord, Estul Americii de Sud, Nordul Africii, Arabia Saudită, India, Japonia, Estul Chinei sunt zone poluate luminos. În câteva orașe, Parisul, ”orașul luminilor”, Beijing, Hong Kong, Singapore, Qatar, Kuweit, Malta, Las Vegas, Tokyo, stelele nu se mai văd deloc din cauza poluării luminoase. Lumina este așa de puternică, din diverse surse, printre care reclamele luminoase sunt de evidențiat, încât ochiul uman nu mai trece de la modul diurn, la cel nocturn, dacă vă mai amintiți din liceu, problema cu bastonașele și conurile. La care se adaugă miile de sateliți artificiali, care stânjenesc mult observația astronomică optică.

Acest lucru, poluarea luminoasă, notează medicii de la prestigioasa clinică Mayo, face ca producția de melatonină să fie perturbată, provocând tulburări în ciclul somnului. Medicii leagă anumite forme de cancer cu poluarea luminoasă. Și avansează ipoteză că multe tulburări psihice pot proveni pentru că oamenii nu mai văd stelele! Nu râdeți, zeci de mii, poate, milioane de ani, stelele, Calea Lactee a făcut parte din viața oamenilor. Stelele le erau ghid când călătoreau, o prezență permanentă, jumătate din viață.  ”Cerul înstelat deasupra și iubirea în inimă”, spunea marele poet persan Omar Khayyam, în catrenele sale nemuritoare, rubbaiatele.

Ruperea de natură, lipsa cerului înstelat, poate produce daune sănătății umane, civilizației, în general, care nu pot fi, în prezent, estimate, a spus Chris Elvidge de la ”US National Oceanic and Atmospheric Administration”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, nu numai oamenii sunt afectați. Animalele suferă cel mai mult. Păsările migratoare sunt debusolate, pleacă în călătorie prea devreme, sau prea târziu, Polenizatorii nocturni, de exemplu liliecii, dispar, iar cei diurni, albinele, nu mai știu săracele de ele, când este ziuă și când este noapte. S-au raportat grave perturbări în ecosistemele acvatice, urmare poluării luminoase.