Rujul din fructe şi unt de cacao inventat de cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Produsul este comestibil

Rujul din fructe şi unt de cacao inventat de cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Produsul este comestibil

Are la bază fructele şi untul de cacao, dar şi alte ingrediente naturale, hidratând buzele şi totodată constituind un produs comestibil. Acesta e rujul inventat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Mai mult decât atât, Lavinia Călinoiu, coordonatorul de proiect, a declarat pentru portalul www.banatfm.ro că acest produs are în spatele său o metodă de producere care poate fi dusă la capăt în numai 20 de minute.

„Este o nouă invenţie din zona gastronomiei moleculare, care implică o interacţiune la nivelul moleculei astfel încât schimbă textura, structura unui produs.

Am încercat să facem un ruj-desert, iar fructele folosite le-am destructurat total molecular şi am realizat mai multe sortimente de ruj molecular din diverse fructe – goji, afine, cătină, zmeură, dar şi din unt de cacao şi pudră de cacao, ciocolată albă cu unt de cacao şi ulei de cocos şi banane şi ulei de cocos”, a spus Lavinia Călinoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un extract natural din alge reprezintă elementul esenţial în această construcţie molecular.

“Fructele trecute prin blender, strecurate, se amestecă cu zahăr, cu biopolimerul şi cu apă, iar conţinutul este fiert la 100 de grade, după care piureul rezultat se toarnă în matriţe sub formă de ruj care sunt răcite în gheaţă, având loc un şoc termic”, a descris Lavinia metoda de producere, care durează doar 20 de minute.

Pentru câteva rujuri se pot folosi 40 de grame de fructe şi câte zece grame din celelalte ingredinete, a mai spus specialistul. La toate acestea se adaugă bacteria probiotice, benefice în tractul gastrointestinal.