Rujeola a lovit puternic în comunitățile de romi din Cluj

Rujeola a lovit puternic în comunitățile de romi din Cluj

O fetiță de șapte luni din Cluj a murit de rujeolă. Epidemia a cuprins comunitățile de romi. Oficialii de la Direcția de Sănătate Cluj susțin că, în prezent, există 168 de cazuri confirmate sau în curs de confirmare, de infecție cu virusul rujeolic.

”Din acest total avem 42 de cazuri confirmate iar restul sunt persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave, care manifestă tabloul clinic al unei infecții cu virusul rujeolic”, spune Mihai Moisescu, director al Direcției de Sănătate Publică Cluj.

În urmă cu opt zile, medicii de a DSP Cluj au înregistrat și un caz de deces în urma infectării de rujeolă. Este vorba despre o fetiță de șapte luni, care trăia într-o comunitate de romi din localitatea Surduc, județul Cluj. ”A fost un caz care s-a complicat foarte tare și nu s-a mai putut face nimic. Pe lângă rujeolă a dezvoltat și o pneumonie rujeolică. Acest virus rujeolic este farte contagios, fiind suficient să petreci foarte puțin timp într-o încăpere în care se află o altă persoană contaminată ca să te molipsești”, mai spune Mihai Moisescu. Intersant este că 95 la sută din numărul oficial de cazuri sunt semnalate la copii care nu au fost vaccinați

Bani europeni pentru nimic

Cele mai multe cazuri sunt semnalate la comunitățile de romi, unde copiii nu sunt vaccinați din cauza refuzului părinților. ”Oamenii nu vor să își ducă copii la vaccin”, se plânge Moisescu.

Doar la groapa de gunoi a Clujului, în zona numită Pata Rât, sunt înregistrate 24 de cazuri de infecție de rujeolă. Neoficial, EVZ a stat de vorbă cu un medic de familie care susține că epidemia de la Pata Rât este mult mai mare, fiind vorba despre aproape 200 de persoane infectate sau care au intrat în legătură cu persoane bolnave.

În cursul acestui an, Asociația Metropolitană Cluj a derulat un proiect cu finanțare norvegiană în valoare de patru milioane de euro, pentru relocarea a 35 de familii de romi și școlarizarea a 12 elevi. În cazul acestui proiect nu există niciun capitol cu privire la educația medicală a membrilor comunității de la Pata Rât, unde locuiesc 3.000 de persoane. EVZ a dezvăluit că aproape jumăte din cele patru milioane de euro s-au evaporat în salariile celor implicați.

 

Ne puteți urmări și pe Google News