Oamenii de ştiinţă au descoperit că, dacă este spusă cu credinţă, rugăciunea are efecte benefice asupra sănătăţii mintale şi fizice a individului.
Rugăciunea nu aduce dar confort spiritual. Oamenii de ştiinţă au constatat că dacă este spusă cu credinţă, din toate inimă, orice rugăciune aduce beneficii sănătăţii fizice şi mintale.
Rugăciunea, beneficii confirmate ştiinţific
În urma mai multor cercetări, oamenii de ştiinţă au constatat că rugăciunea are beneficii psihologice și fiziologice.
Este dovedit științific faptul că persoanele cu credințe religioase puternice raportează cazuri mai puține de anxietate și depresie. Ei au tensiunea arterială mai scăzută, dispun de un sistem imunitar mai bun și se vindecă mai repede în urma unei operații.
Rugăciunea poate îmbunătăți starea generala de bine, pentru că meditația și alte practici spirituale măresc nivelul de dopamine. Dopamina mărește emoțiile pozitive, motivația și abilitățile cognitive. Un nivel optim de dopamină poate preveni depresia si anxietatea.
Potrivit unui studiu al Universitatii de Stat Bowling Green, meditația spirituală sau rugăciunea ajută la scăderea durerilor de cap.
Cercetatorii au rugat un grup de participanți care sufereau de migrenă să mediteze 20 de minute zilnic folosind o mantră spirituală, cum ar fi „Dumnezeu este bun. Dumnezeu este pace. Dumnezeu este iubire.”
Un alt grup a folosit o mantră neutră, cum ar fi „Iarba este verde. Nisipul este fin.”
După o lună, s-a constatat că cei care au folosit mantra spirituală s-au însănătoşit. Cea de a doua mantră nu a avut succes.
Consecinţele rugăciuni asupra calităţii vieţii
Deja este constatat că oamenii care se roagă pentru partenerii lor înșeală mai puțin.
Prin dezvoltarea unei comunități online sau offline dedicate rugăciunii, cei interesați pot să-și împărtășească experiențele și să găsească sprijin reciproc.
Studiile arată că rugăciunile spuse pentru un prieten sau un partener de viață pot mări capacitatea de iertare. La fel, si gradul de încredere în relație.
Prin integrarea rugăciunii în viața de zi cu zi, mulți oameni experimentează o îmbunătățire semnificativă a calității vieții. Când oamenii au speranță, viața pare mai frumoasă, indiferent de circumstanțe.
În ceea ce privește autocontrolul, oamenii de știință vorbesc despre un „tipar de rezistență”. Acest lucru presupune că resursele noastre cognitive, la fel ca și cele fizice, au o limită de rezistență.
Majoritatea oamenilor au trecut sau trec prin așa ceva. La sfârșitul unei zile mulți oameni nu mai au tăria mentală de a se dedica unui hobby care le face plăcere sau de a face alegeri alimentare sănătoase
Un studiu german a descoperit ca rugăciunea poate neutraliza oboseala mentală. Cei care au spus o rugăciune înainte de a îndeplini o sarcină solicitantă din punct de vedere mental au dus-o la bun sfârșit fără să dea dovada de epuizare, spre deosebire de cei care nu s-au rugat înainte.
Rugăciunea te ajută să depăşeşti stresul
Rugăciunea este modalitatea principală de conectare cu Dumnezeu. Ea poate servi și ca un instrument puternic pentru a face față cu succes experiențelor stresante.
Fiecare religie își are propria variantă de rugăciune. În cazul creștinilor ortodocși, rugăciunea inimii „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!“ este un dar de la Dumnezeu. Şi ocupă un loc important în viaţa fiecărui creştin.