Răspunsul lui Meleşcanu pentru Antonescu: SIE nu este agenţie de PR

Răspunsul lui Meleşcanu pentru Antonescu: SIE nu este agenţie de PR

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat că momentul care a declanşat în vară evoluţia negativă a imaginii României este cel al plângerii transmise Comisiei de la Veneţia privind OUG care tăia din atribuţiile CC, precizând că partenerii înţeleg bătălia politică, dar principiile trebuie respectate. Totodată, Meleşcanu i-a răspuns lui Crin Antonescu, care, în calitate de preşedinte interimar, acuza SIE că este responsabil pentru distrugerea organizată a imaginii ţării. SIE nu este agenţie de PR, a susţinut Teodor Meleşcanu.

"O părere personală, nu mă ocup de asemenea analize: cred că momentul care a declanşat toată această evoluţie negativă a imaginii noastre a fost acela în care Curtea Constituţională a transmis Comisiei de la Veneţia o plângere referitoare la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care tăia din prerogativele CC. Eu cred că de aici s-a declanşat totul, pentru că partenerii noştri - nu-i interesează, şi ei au lupte politice interne, ei înţeleg foarte bine că e competiţie politică, că e bătălie, dar consideră că există anumite principii fundamentale de funcţionare a unei societăţi democratice, care trebuie respectate - principiul separaţiei puterilor, al echilibrului între puteri", a declarat Teodor Meleşcanu, invitat la emisiunea "După 20 de ani" de la  ProTV. Totodată, Meleşcanu a fost întrebat şi despre acuzaţiile aduse, în luna august, de preşedintele interimar, Crin Antonescu. "Din punctul meu de vedere, trebuie înţeles că noi nu suntem o agenţie de PR, de promovare, suntem un serviciu de informaţii, de spionaj şi obiectivul nostru e culegerea de informaţii care să fie prezentate decidenţilor politici", a spus Teodor Meleşcanu. Şeful SIE a amintit că a cerut constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, exprimându-şi disponibilitatea de a răspunde la orice fel de întrebări.

Întrebat dacă SIE i-a transmis în acea perioadă preşedintelui interimar informaţii neplăcute, Meleşcanu a răspuns că "au fost foarte multe informaţii neplăcute, inclusiv cele legate de imagine". SIE lucrează cu instituţii nu cu oameni

"Noi nu ne ocupăm de construirea imaginii României în străinătate, cu atât mai puţin de deteriorarea acestei imagini. Nu suntem firmă de relaţii publice, noi facem spionaj, obţinem informaţii, îi informăm pe decidenţi. Din momentul în care decidenţii politici au decis, noi nu avem ce comenta, punem în aplicare ceea ce s-a spus. Dacă ni s-ar fi solicitat oficial să ne implicăm într-o asemenea operaţie, puteam să o facem cu mijloacele de care dispunem, dar acest lucru nu ni s-a solicitat", a continuat el. Totodată, şeful SIE a subliniat că Serviciul pe care îl conduce lucrează "cu instituţii, nu cu oameni". "Din ziua în care domnul Crin Antonescu a venit la Cotroceni, tot ce a însemnat informarare pentru preşedinte a mers la Cotroceni în continuare, schimbându-se numele de pe plic", a mai spus el. Directorul SIE a precizat că a avut o singură discuţie cu fostul preşedinte interimar după instalarea la Cotroceni, "foarte generală", în care el a explicat competenţele Serviciului. Meleşcanu a adăugat că în perioada suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu nu a avut loc niciun fel de informare a acestuia. În plus, el a susţinut că nu a avut nicio discuţie cu Traian Băsescu în perioada suspendării din funcţie, nici măcar la telefon.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, la începutul lunii august, că  imaginea României a fost distrusă în doar două săptămâni într-o acţiune organizată, coordonată şi finanţată.  "Pe mine mă interesează ca aceste instituţii să lucreze la Cotroceni nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlneşte domnul Băsescu. Să vedem ce se poate face pentru relaţiile şi imaginea afectate ale acestei ţări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă - că mă întrebaţi de un anumit serviciu - trebuie să înţelegem totuşi mecanismul prin care imaginea unei ţări a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune evident organizată, coordonată, finanţată. Trebuie să vedem totuşi cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează ţara, toată ţara", declara Antonescu la Antena 3. CITIŢI ŞI:

  • Paranoia lui Crin Antonescu. VEZI ce pericole interne şi externe invocă preşedintele interimar
  • Meleşcanu cere Parlamentului să verifice dacă SIE a stricat imaginea României Victor Ponta a părăsit şedinţa CSAT la 30 de minute de la începutul acesteia

Ne puteți urmări și pe Google News