Roșiile se află printre preferințele românilor în orice anotimp, aflându-se mereu în topul ingredientelor culinare folosite de aceștia la cele mai diverse rețete. Tomatele constituie o resursă de sănătate pură, dar un anumit tip de roșii trebuie evitat din cauza prejudiciilor aduse sănătății, arată specialiștii.
Roșiile sunt extrem de sănătoase, însă există anumite situaţii în care se recomandă să fie redus consumul unui anumit soi sau chiar eliminat complet, avertizează profesorul universitar dr. Vasile Stoleru.
Roșiile, care sunt dulci și suculente, se leagă strâns de sănătatea inimii căreia îi aduc multiple beneficii. În plus, toamtele protejează corpul împotriva razelor solare și sunt recomandate chiar pentru prevenirea cancerului. Toate tipurile de roșii conțin o cantitate mare de vitamina C și favorizează eliminarea radicalilor liberi. Aceste leguminoase au, de asemenea, un rol în menținerea nivelului de zahăr din sânge în organism, contribuind prin aportul de crom.
Atenție la roșiile țuguiate! Cui îi sunt contraindicate
Specialiștii spun că roșiile țuguiate presupun un pericol major pentru sănătatea celor care le consumă. Oamenii de știință au obsevat în studiile lor că forma lor țuguiată se datorează unor hormoni chimici de sinteză utilizați pe scară largă la cultivarea lor. Persoanele care le consumă în cantitate mare riscă nu doar iritații ale stomacului, ci și ale esofagului, potrivit rețeteșivedete.ro.
Risc de pietre la rinichi
Profesorul universitar doctor Vasile Stoleru, rector al USV Iaşi, subliniază complicațiile la care se exoun cei care consumă acest tip de roșii în cantități însemnate. „În cantităţi foarte mari pot provoca iritaţii ale esofagului, prin ingerare, poate şi probleme la stomac, dar în acelaşi timp, foarte multe dintre ele sunt responsabile şi pentru boli de natură neurodegenerativă, mai ales cele care conţin, în special, metale grele”, a declarat specialistul. Există și persoane care au alergie la roșii, o afecțiune destul de rară, dar care poate cauza probleme.
Nu se recomandă consumul acestor tomate nici în cazul persoanelor alergice la polenul de iarbă. Întrucât au în compoziție acid oxalic, o substanță care formează săruri de calciu, roșiile țuguiate nu sunt indicate persoanelor persoanelor care au probleme cu rinichii, pentru că pot face pietre. În egală măsură, trebuie evitate și în cazul bolilor gastroduodenale.
Roșiile sunt mai valoroase gătite decât crude
Medicul Mihaela Bilic recomandă ca roșiile să fie consumate sub o anumită formă pentru a contribui mai mult la binele organismului și starea de sănătate generală.
”Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!
Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de minerale (potasiu, magneziu) și fibre nu suferă nicio modificare.
Roșiile sunt mai valoroase gătite, decât crude. În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.
Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți”, notează Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.