A fost creată roșia cherry tricoloră. Este o premieră pentru România

Roșii cherry. Sursa: dreamstime.com

Roșia cherry tricoloră crește până la cinci metri înălțime și este prezentată ca având calități deosebite. Ea a fost creată de cercetătorii din Buzău, care au muncit pentru asta timp de 20 de ani.Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) este în curs de a obține brevetul de invenție pentru un tip de tomată cherry tricoloră, denumită „Rapsodia”, plantă care poate crește până la cinci metri înălțime în spații protejate, cu o producție de până la 7 kilograme.

A fost creată roșia cherry tricoloră

Această roșie reprezintă o varietate botanică și strămoșul tuturor roșiilor cultivate. Dimensiunea roșiilor cherry variază de la vârful degetului mare până la dimensiunea unei mingi de golf, sferice sau ovale.În cadrul colecției de tomate a BRGV se regăsește o varietate de tomată cherry tricoloră. „Rapsodia” este o tomată în trei nuanțe, de mărime medie, cu fermitate ridicată. Soiul are fructe rotunde și este extrem de gustos.

Roșii cherry. Sursa foto: Pixabay

Este o tomată foarte prețioasă

„Este o tomată tip Kumato obţinută la Bancă, i-am dat denumirea provizorie de „Rapsodia”. Fructul prezintă trei culori, verde, galben şi roşu-cafeniu, are trei nuanţe la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă. Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 şi 40 de grame, planta creşte foarte mult, poate să ajungă în spaţii protejate la 4-5 metri înălţime, iar în câmp aproape de 1,80 – 2,00 metri. Este un soi rezistent la principalii agenţi patogeni.

Roșii. Sursa foto: Nikolay Antonov | Dreamstime.com

Este un soi foarte gustos, după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puţine seminţe, o aromă specifică tradiţională de tomată, potenţialul de producţie pe plantă este undeva la 4,5 – 7 kg în funcţie de spaţiul de dezvoltare, are şi aspect comercial plăcut. Această tomată este preţioasă şi din punct de vedere medicinal pentru că rezistă la boli, dăunători şi tratamentele sunt mai puţine sau poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic, vorbim de o producţie sănătoasă. Pe de altă parte, compoziţia bio-chimică a fructelor arată că avem o serie de substanţe benefice sănătăţii, licopen, caroten, vitamine, săruri minerale”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Premieră pentru România

Cercetătorul din Buzău a spus că a lucrat 20 de ani la această roșie și că este o premieră pentru România

„Soiul a fost finalizat, aşteptăm brevetul de invenţie, se lucrează de peste 20 de ani pentru că a fost obţinut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice, prin încrucişarea unor specii de tomate.

Este o premieră spunem noi pentru România şi nu numai. Seminţele pot fi reproduse şi multiplicate de orice fermier care doreşte să cultive tomate”, a precizat cercetătorul buzoian, potrivit agrointeligența.