Romsilva îi acuză pe activiștii Declic că vor sa manipuleze populația prin informațiile pe care le transmit în mediul online. Organizația Declic este cunoscută pentru mișcările de activism social pe care le-a demarat.
Romsilva a reacționat la acuzațiile pe care activiștii Declic le-au avut la adresa instituției. Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor au spus că activiștii organizației sunt mincinoși. Declic este cunoscută pentru acțiunile de activism social pe care le-a demerarat. Romsilva susține că activiștii Declic au „manipulat grosolan” masele de oameni prin investigația pe care au publicat-o miercuri, 18 ianuarie.
Activiștii Declic au spus că Romsilva a exploatat ilegal Parcul Național Cheile Bicazului. Este vorba de o zonă protejată integreal de stat. Organizația a demarat o investigație privind situația din toate parcurile naturale din țară după ce ministrul Mediului, Tanczos Barna, le-a transmis activiștilor că „Derulați o campanie mincinoasă, parcurile naționale sunt protejate”.
Romsilva a reacționat față de acuzațiile Declic
Regia Națională a Pădurilor a arătat că fotografiile pe care activiștii de mediu le-au făcut publice nu au fost realizate în interiorul parcului natural, ci în afara lor și a zonelor de protecție. „STOP DEZINFORMĂRII, STOP MANIPULĂRII DECLIC”, a transmis Romsilva. „Pentru corecta informare a publicului, în urma manipulărilor grosolane lansate de organizația «Declic», facem o serie de precizări: Majoritatea cadrelor prezentate în «investigația» Declic sunt zone din AFARA Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Pentru a le «introduce» în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, organizația Declic a folosit alte limite ale parcului decât cele aprobate prin lege.”, au scris reprezentanții Romsilva pe Facebook.
Instituția a mai adăugat că fotografiile pe care activiștii le-au prezentat au fost făcute într-un ocol silvic privat, iar arborii doborâți au fost puși la pământ de o furtună de vânt din luna februarie a anului 2020. „Doborâtura de vânt a afectat zone largi din afara parcului, de unde a prezentat copios imagini organizația Declic, dar și 15 hectare din interiorul parcului”. Romsilva a continuat prin a spune că o zonă de 0,11% din întreaga suprafață a parcului este afectată. Filmările prezentate de activiști arată că ar fi vorba de o suprafață mult mai mare.