Nici unul dintre romii repatriaţi din Franţa săptămâna trecută nu a fost înregistrat de poliţia franceză sau română, a spus, astăzi, ministrul român de interne, Vasile Blaga, potrivit AFP.
"Am făcut un control exact şi nu figurează în bazele de date ale poliţiei franceze sau române ca autori ai unor infracţiuni", a spus Blaga, vorbind despre cei aproximativ 300 de cetăţeni români repatriaţi voluntar din Hexagon.
Oficialul român a refuzat să califice drept expulzări repatrierile efectuate de Franţa, vorbind, ca şi autorităţile de la Paris, despre "reveniri voluntare".
"Franţa plăteşte pentru aceste reveniri voluntare. Este o politică bună sau una proastă? Este un teren pe care nu vreau să mă exprim", a spus Blaga. El a avertizat însă că România "se va apăra" în cazul în care se vor produce abuzuri.
Suspiciuni de rasism
Mult mai tranşant decât Blaga a fost ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg.
"Modul în care preşedintele (Nicolas) Sarkozy expulzează cetăţeni români e contrar spiritului şi regulilor UE", a spus Schwarzenberg, într-un editorial în cotidianul "Lidove Noviny". "Nu putem să nu bănuim că şi unele puncte de vedere rasiste joacă un rol", a adăugat şeful diplomaţiei cehe.
Schwarzenberg şi-a exprimat şi regretul că dezbaterea europeană pe această temă are loc "fără noile ţări" membre UE, printre care se numără şi Cehia.
Marţi, mai mulţi oficiali ai guvernului francez merg la Bruxelles pentru a discuta cu Comisia UE despre europenizarea chestiunii romilor. "Problema expulzării romilor din Franţa" se va afla şi pe agenda Parlamentului UE, în discuţia Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie si Afaceri Interne, a anunţat eurodeputata liberală Renate Weber.
"Nu putem să nu bănuim că şi unele puncte de vedere rasiste joacă un rol." KAREL SCHWARZENBERG, ministrul de externe al Republicii Cehe