Romii îşi sărbătoresc ziua

Romii îşi sărbătoresc ziua

Cea mai numeroasă minoritate din Europa îşi sărbătoreşte astăzi ziua internaţională. 10 milioane de romi locuiesc pe acest continent, cea mai numeroasă comunitate fiind cea din România.

Pe teritoriul românesc, trăiesc peste două milioane de romi, potrivit unei estimări din acest an. Bulgaria şi Spania au, fiecare, câte 800.000 de locuitori de etnie romă.

La 20 februarie 1856, romii din România au devenit, oficial, liberi. Până la această dată, membrii minorităţii erau consideraţi sclavi.

Scurt istoric

Romii sunt nomazi care au părăsit nord-estul Indiei la începutul secolului 11. La început, au fost capturaţi şi vânduţi ca sclavi în mai multe state din Asia Mică. Apoi, s-au împrăştiat în Europa şi întreaga lume.

Limba lor, romani, are o vechime de circa un mileniu şi îşi are rădăcinile în sanscrită.

Samudaripe - "Holocaustul" romilor

Reprezentanţii comunităţii militează pentru recunoşterea unui "genocid din timpul celui de-al Doilea Război Mondial". Romanes Samudaripe prezintă unele asemănări cu Holocaustul: romii susţin că 250.000 până la 500.000 de etnici au fost masacraţi de nazişti în timpul războiului. Dintre aceştia, circa 20.000 au murit la Auschwitz.

Ne puteți urmări și pe Google News