Romii expulzaţi în România, "ţapi ispăşitori" pentru situaţia din Franţa

Romii expulzaţi în România, "ţapi ispăşitori" pentru situaţia din Franţa

Romii repatriaţi de autorităţile franceze în România şi Bulgaria sunt ţapi ispăşitori ai problemelor generale de ordine publică din Franţa, acuză Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).

Potrivit unui comunicat remis evz.ro, Liga se declară îngrijorată de tacticile folosite pentru deportarea "voluntară" a romilor din taberele franceze. LSRS crede că recentele acţiuni ale Guvernului francez au un impact negativ asupra imaginii statului francez şi, pe viitor, pot "declanşa, promova şi întări sentimente rasiste şi xenofobe în rândul populaţiei franceze".

4.000 de romi au fost deportaţi în luna august în România şi Bulgaria, după ce au fost evacuaţi din taberele ilegale de pe teritoriul francez. Ulterior, s-a aflat că alţi 10.000 de romi fuseseră deportaţi în 2009. Opinia publică internaţională a fost scandalizată mai întâi de decizia preşedintelui Nicolas Sarkozy, şi apoi de tacticile aplicate de oamenii legii. Imaginile din timpul evacuărilor prezentau oameni luaţi prin surprindere şi copii panicaţi, plângând. "Nu există soluţii naţionaliste pentru problemele de ordine publică"

"Liga se arată profund alarmată de selectarea romilor de origine română şi bulgară ca “ţapi ispăşitori” pentru problemele generale de ordine publică din Franţa, având în vedere că aceştia reprezintă mai puţin de 10% din populaţia migratoare aflată pe teritoriul francez", se arată în comunicatul LSRS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizaţia adaugă că aceste deportări lezează imaginea României şi duc la discriminarea tuturor persoanelor de origine română. Liga îndeamnă la protest toate organizaţiile studenţeşti din România şi diaspora.

"Liga Studenţilor Români din Străinătate consideră că nu există soluţii etnice, rasiale sau naţionaliste pentru problemele de ordine publică dintr-un stat şi că orice probleme legate de minorităţi trebuie rezolvate într-o atmosferă tolerantă şi nediscriminatorie", se adaugă în comunicat. CITIŢI ŞI: Străinii vor fi expulzaţi din Franţa dacă fură sau cerşesc