Evenimentul Zilei > Politica > Romgaz se implică în exploatările din Marea Neagră. Ce investiții anunță ministrul Economiei
Romgaz se implică în exploatările din Marea Neagră. Ce investiții anunță ministrul Economiei

Romgaz se implică în exploatările din Marea Neagră. Ce investiții anunță ministrul Economiei

Romgaz ar putea exploata gazele naturale din Marea Neagră a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu, potrivit căruia, compania de stat a început negocierile în această direcție.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat că îşi doreşte ca Romgaz facă parte din consorțiul care se va ocupa de exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Ministrul a declarat că acest lucru este foarte important deoarece numai așa poate fi extinsă reţeaua de distribuţie.

„Romgaz negociază să înceapă investiţiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră şi îmi doresc să fie parte din acel consorţiu care va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, pentru că numai aşa putem să avem gaze să extindem reţeaua de distribuţie de gaze naturale şi ca românii să poată să beneficieze de gazul românesc pentru încălzire”, a spus Virgil Popescu.

El a precizat că în următorii cinci ani, companiile care activează în domeniul energetic vor avea la dispoziție un buget total de peste 12,5 miliarde euro pentru investiţii. Astfel, a precizat ministrul, Romgaz are un program foarte ambiţios care urmărește finalizarea Centralei la Iernut şi construirea unei noi centrale la Mintia.

„Practic, integrăm producerea de energie solară sau de vânt cu producerea de hidrogen verde, împreună cu producerea de energie electrică pe bază de gaz, în aşa fel încât această centrală nouă, care este aprobată şi va fi pentru prima dată pilot, de 200 MW, instalată în locul vechii centrale de la Halânga, din judeţul Mehedinţi, care e în faliment, va fi sub minimul la care se discută în momentul de faţă la Comisie: 200 g CO2 emisii”, a declarat ministrul

El a precizat că prin acest nou concept are va fi multiplicat la nivel național, România poate folosi gazul ca şi combustibil de tranziţie, fără să aibă probleme de poluare şi de emisii de CO2. Virgil Popescu a adăugat că Romgaz va investi și în petrochimie, urmând să înființeze o fabrică de metanol.

Pe de altă parte, ministrul a adăugat că și Hidroelectrica şi-a asumat un plan de investiţii în ferme eoliene off shore şi on shore, în timp ce Nuclearelectrica va continua investiţiile în retehnologizarea Unităţii 1 şi construirea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

De asemenea, Compania Energetică Olteniai va primi un ajutor de stat pentru restructurare şi se va transforma într-o companie care va avea energie solară energie pe bază de gaze naturale şi pe bază de cărbune, dacă va fi aprobat planul înaintat Comisiei Europene.

„Transgaz şi Transelectrica îşi vor continua extinderile prin investiţii. Transgaz va finaliza BRUA, va dezvolta reţeaua de transport naţională, va asigura interconectarea cu statele vecine. Transelectrica va creşte interconectarea cu statele vecine şi va închide inelul, astfel încât în România să poată să circule fără congestii curentul electric de la nord la sud şi de la est la vest”, a mai afirmat ministrul Economiei.

Care este prioritatea Ministerului Muncii. Violeta Alexandru a făcut anunțul

Îndemnul lui Iohannis: Să investim în viitorul nostru și să reclădim România din temelii

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: