Evenimentul Zilei > International > Românul care are șanse de a deveni primar într-un oraș german. Ce vedete din Germania și de la Holywood îl susțin pe conaționalul nostru
Românul care are șanse de a deveni primar într-un oraș german. Ce vedete din Germania și de la Holywood îl susțin pe conaționalul nostru

Românul care are șanse de a deveni primar într-un oraș german. Ce vedete din Germania și de la Holywood îl susțin pe conaționalul nostru

Orașul german Gorlitz ar putea fi condus de un român. Octavian Ursu trăiește în această țară din 1990. Este absolvent de Conservator și solist-instrumentist în Filarmonica din urbea în care ar putea deveni edil.

În 26 mai, când a fost primul tur al alegerilor locale, românul a ieșit pe locul secund, cu 30,3% din voturi, fiind devansat de Sebastian Wippel, din partea Alternativei pentru Germania, cu 36,4%. 

Avantajul lui Ursu e că face parte din Uniunea Creștin-Democrată, pe când contracandidatul său e din AfD, populiștii de dreapta, arată portalul de limba română www.ziarulromanesc.at. 

Pe 16 iunie este programat turul doi al alegerilor și sunt mari șanse, arată presa locală, ca la nivelul lansului Saxonia, unde se află orașul Gorlitz, să se formeze o coaliție a partidelot care să susțină candidatul UCD, și ca atare Octavian Ursu să câștige alegerile.

Dar sprijinul cel mai consistent pentru românul nostru vine tocmai de peste Ocean, de la Hollywood, dar și din partea unor artiști din Germania.

Acolo a fost redactată o petiție pentru locuitorii orașului Gorlitz în care aceștia sunt îndemnați să voteze, pe 16 iunie, ”împotriva urii și ostilității, a izolării și discordiei”.

Se face astfel trimitere la mesajul electoral al Alternativei pentru Germania, de unde vine candidatul Sebastian Wippel. Deci e clar că acest apel îl avantajează pe Octavian Ursu.

Printre cei care au semnat scrisoarea deschisă se află regizorul britanic Stephen Daldry, nominalizat la Oscar, actorii Burghart Klaubner, Jana Pallaske și Volker Bruch. Nu în utlimul rând, au semnat și scenariștii de film Daniel Kehlmann și Bernhard Schlink.

Orașul Gorlitz se află în estul Germaniei și de-a lungul timpului aici au fost realizate o serie de filme, precum ”Gorliwood”, “The Grand Budapest Hotel”, “Inglorious Basterds” ori “Monuments Men”.

Așa se și explică implicarea de acum, în plitica locală, a unor artiști din toate zările.

După primul tur al alegerilor, pe locul trei s-a clasat candidata ecologistă, Franziska Schubert, cu 27,9%. Aceasta a anunțat deja că a purtat discuții cu Octavian Ursu, constructive, după cum le-a caracterizat, astfel că Ecologiștii ar putea să-l sprijine pe român.

Presa locală prezintă o scurtă biografie a lui Octavian Ursu, absolvent de Conservator, în România. 

În Germania trăiește din 1990 și este solist-instrumentist la Filarmonica din acest oraș. Cântă la trompetă. 

Ursu a intrat în CDU în 2009, iar din 2010 se află în conducerea filialei din Gorlitz a acestui partid.