Romanul care antreneaza "stafii" in Africa

Romanul care antreneaza "stafii" in Africa

Dupa ce a pregatit nationala de fotbal a statului Eritrea, antrenorul-misionar Dorian Marin este pe cale sa preia o echipa de prima liga din Uganda.

Dorian Marin, fostul antrenor al echipei nationale de fotbal a statului african Eritrea, este pe cale sa impinga la extrem experienta sa pe „continentul negru”. Acesta ar putea ajunge la o formatie nou promovata in prima liga din Uganda, FC Nalubaale. Cu toate ca la inceputul lunii decembrie fluxurile de stiri au anuntat ca Marin a semnat deja cu Nalubaale, tehnicianul ne-a declarat ca si-a luat un timp de gandire.

Motivul? La inceputul acestei luni au aparut vesti despre o posibila epidemie de Ebola in capitala Ugandei, Kampala, unde 16 persoane si-au pierdut viata din cauza febrei hemoragice pe care o provoaca virusul. Aflat in Siria, alaturi de sotie si de copil, tehnicianul roman ne-a dezvaluit cateva dintre experientele sale exotice din fotbalul african si nu numai.

Prima conditie: hrana pentru fotbalisti

EVZ: Sunteti noul antrenor al echipei FC Nalubaale?

Dorian Marin: Deocamdata, n-am semnat, fiindca imi este frica de Ebola. Am niste prieteni africani care mi-au spus „Coach, acolo nu e de gluma!”. De malarie nu mi-e frica pentru ca am infruntat-o cu succes si in Eritrea. Din punct de vedere financiar, cei din Uganda mi-au acceptat toate conditiile: casa, masina si salariu bun. Mingea e la mine. Voi lua o hotarare dupa Anul Nou. As vrea sa-mi aduc si familia in Uganda, dar nu imi convine sa le pun viata in pericol.

Cum e sa antrenezi jucatori scheletici? Cand am ajuns in Eritrea si am vazut cum arata fotbalistii de la echipa de juniori mi s-a facut rau. Erau ca niste stafii in miscare sau ca niste mascote pentru Somalia. Am cerut la federatia de fotbal sa fie hraniti de trei ori pe zi. In cateva luni erau de nerecunoscut, se schimbasera total. In schimb, din punct de vedere fotbalistic, jucatorii africani dau mai repede roade decat cei din Europa sau Asia.

„Fotbalul romanesc e populat de fosti comunisti”

Ce va place in Africa? Multe lucruri. Imi plac oamenii si n-am probleme cu mancarea. Cat timp am stat in Eritrea m-am simtit nemaipomenit. Fosta colonie italiana, Eritrea este la capitolul mancare un Milano in miniatura. Normal, au si ei specialitatile lor dar ma feresc sa le incerc. Africa nu e un iad. Devine un iad daca semnezi un contract fara sa deschizi bine ochii. De asta ezit si eu sa imi dau acordul la cei de la  Nalubaale.

Ati plecat in 2001 din tara. Stiti ce se mai intampla in fotbalul romanesc? Vorbesc saptamanal cu Costica Stefanescu. Sunt la curent cu tot ce misca, fiindca citesc ziarele pe internet. Nu cred ca o sa ma intorc in fotbalul romanesc. Nu-mi place sa plec capul in fata patronilor. Mi-am dat seama ca fotbalul romanesc este populat de fosti comunisti care acum au ajuns niste mici seici.

Mi-am zis ca decat sa ma conduca niste seici deghizati mai bine stau sub niste seici adevarati. Asa m-am hotarat sa-mi incerc norocul in Orientul Mijlociu, unde fotbalul e mai mult limba dulce decat munca. Apoi, silit de imprejurari am ajuns in Africa. Am spus ce-mi place pe „continentul negru”, dar va spun ca am oroare de terenurile de fotbal cu pamant rosu. Ma simt ca pe tarla. CV Dorian Marin

> Data si locul nasterii: 18.06.1960, Sascut, judetul Bacau

> Starea civila: recasatorit cu sirianca Jeorjet Hamwy, cu care are un copil

> A parasit Romania in 2001

> Echipe antrenate: Minerul Comanesti, Midia Navodari, Hutteen, Al-Qurdaha ( ambele din Siria), Racing (Liban), nationalele ,,A” si U17 ale statului Eritrea.

> Performante: calificarea echipei U17 a statului Eritrea la turneul final din Togo 2007; clasarea pe locul II cu echipa de seniori a statului Eritrea in grupa a VI-a preliminariilor Cupei Africii pe Natiuni, Ghana 2008 (ambele premiere pentru fotbalul din aceasta tara).

> In vara s-a aflat pe lista Federatiei Cameruneze de Fotbal pentru a prelua echipa nationala a „leilor neimblanziti”

> A avut o singura pasiune: Steaua din perioada ‘86-’89.

COTA

Cat mai costa un tehnician in Africa

Leonida Nedelcu, consilier tehnic la echipa Gloria Buzau, si Costica Stefanescu, fostul „secund” la nationala Romaniei, au fost primii care au primit oferte de a antrena selectionatele din Eritrea, in 2006. Ambii au refuzat nefiind dispusi sa mearga intr-o tara atat de apropiata de Somalia. Nedelcu spune ca Federatia de Fotbal din Eritrea oferea 100.000 de dolari pentru un an de contract. Tot el spune ca, in cazul in care accepta oferta celor din Uganda, Dorian Marin ar urma sa incaseze 4.000 de dolari pe luna.

Ne puteți urmări și pe Google News