O analiză la cald înaintea summitul G7 despre problemele Europei care pare să fie dezbinată, slăbită datorită unor interese dincolo ceea ce îşi doresc europenii. Prodi, trage un semnal de alarmă afirmând că "Le Pen cere "moartea" UE și chiar NATO. Ne confruntăm cu un dublu atac coordonat: din străinătate prin vocea lui Trump, și Le Pen din interiorul UE. Ele sunt cele două fețe ale aceluiași pericol. "Nu înțeleg de ce nu sunt căsătoriți încă".
"Trump transmite mesaje revoluţionare, ameninţând, atacă Germania și încearcă să o despartă de restul Europei, subminează apărarea europeană cu bună ştiinţă", acuză politicianul.
Prodi a declarat că a avea o Europă cu două viteze, este o strategie greşită, discriminatorie
"Nu trebuie să avem o Europa în care "pasagerii" de primă clasă decid cine ar trebui să fie în a doua clasă. Guvernul italian este bine pregătit, iar la Summit-ul de la Roma, în luna martie, va face tot posibilul să atace acestă strategie care nu este echitabilă pentru toate statele europene, fie mai sărace sau mai bogate şi să fie anulată".
Cum se pot rezolva? "Problema Italiei este demoralizarea societății, care nu mai crede în sine. Pentru a remedia acest lucru, avem nevoie de o șurubelniță, şi o politică pe termen lung, care are propria continuitate fără să ţină cont de factorii externi".
"Excluderea posibilității unei catastrofe, ar fi ca victoria Le Pen în Franța să nu existe, iar dacă va câştiga, Europa va fi mai rău ca acum, a mai spus liderul italian.
Pe de altă parte Trump devine un accelerator al politicii mondiale "America a fost fratele mai mare al Europei, iar Germania a fost cel mai mare dintre cei doi frați mai tineri care au ascultat de primul-născut. Odată cu sosirea lui Trump, America este un frate mai mare, dar un văr răutăcios. Și frații noștri europeni acum sunt nevoiți să reacționeze la aceste răutăţi.
Noi, în Europa, vorbim despre valori, între timp Le Pen le face praf
Ca o concluzie: "De aceea este imperios necesar de a reconstrui şi reconsolida valorile comune politice europene. Cu excepția Germaniei care, încă îşi păstrează valorile dar şi principiile. Dar, fără această reînnoire şi redefinire a conceptelor europene politice care ţin de existenţă, nu se putea salva ISTORIA Europei din care s-a născut, a crescut și, pe care trebuie să o ducă mai departe pentru a nu se putea contopi în concepte care nu-i aparţin".
Poate că Romano Prodi este justificat supărat pe tot ceea se întâmplă în Europa "sa", deoarece asta se înţelege din tonul mesajelor pe care le-a dat în care comentează cu amărăciune şi ultimele declarații ale Angelei Merkel cu privire la necesitatea de "a formaliza două viteze ale UE tocmai atunci când Europa este sub atac concertat din partea lui Donald Trump și Le Pen".