Romanilor le place creditul pe termen lung

Romanilor le place creditul pe termen lung

Refinantarile sunt luate pe perioade mai mari, iar costurile cu dobanzile se umfla pe masura.

 Romanii se indatoreaza mai mult prin contractarea imprumuturilor pe perioade mai mari. „Gradul de indatorare a persoanelor fizice creste foarte mult, oarecum deghizat: prin marirea duratei creditului, ceea ce este foarte riscant pentru clienti”, a declarat, ieri, presedintele executiv al Unicredit Romania, Rasvan Radu.

 Aceasta este una dintre tendintele observate de la nivelul sistemului bancar. O alta este contractarea de credite de refinantare pe perioade mai mari.

„Am observat ca imprumutul de nevoi personale pe zece ani era luat foarte mult pentru refinantare, iar gradul de indatorare crestea”, a adaugat Radu. Creditele de consum pe zece ani sunt considerate mai riscante de banca.

Unicredit Romania si HVB Tiriac, aflate in proces de fuziune, si-au unificat recent produse destinate persoanelor fizice. In prezent, cele doua banci ofera numai credite de consum pe cinci ani.

Rate mici, costuri mari

Chiar daca pare mai usor de achitat o rata mai mica, cu cat perioada de rambursare a creditului este mai mare, cu atat clientul suporta costuri mai mari cu dobanzile. De exemplu, un client contracteaza un nou imprumut pentru a plati unul vechi.

 Le creditul vechi mai are de achitat 15.000 de lei, in trei ani, platind o dobanda efectiva de 20%. Pe cel nou, de aceeasi valoare, il contracteaza cu o dobanda efectiva de 14%, dar pe sapte ani. Desi pare avantajos, eventual si datorita faptului ca rata se injumatateste, nu este deloc asa.

La vechiul credit ar fi suportat costuri cu dobanda de 3.730 de lei, in timp ce la noul credit costurile aferente dobanzii se dubleaza: 7.038 de lei.

REZULTATE

Venituri in crestere cu 15%

Unicredit Romania si HVB Tiriac au inregistrat in 2005 venituri cumulate in crestere cu aproape 15%, in timp ce venitul operational al celor doua institutii s-a majorat cu 10%. aceasta, in conditiile in care bancile au avut si costuri aferente procesului de fuziune.

Veniturile HVB Tiriac au crescut cu 11,2% in 2006, pana la 580 de milioane de lei. Veniturile operationale au fost de 275 de milioane de lei, iar profitul - de 195 de milioane de lei, cu aproape 12% mai mic decat cel din 2005.

In cazul Unicredit Romania, veniturile au crescut cu 28%, ajungand anul trecut la 174 milioane lei. veniturile operationale au fost de 44 milioane lei, iar profitul bancii a crescut cu 125%, fiind de 15 milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News