Românii sărbătoresc, astăzi, Ziua Drapelului Naţional

Românii sărbătoresc, astăzi, Ziua Drapelului Naţional

Simbol suprem al unității și identității românești, Drapelul Național este sărbătorit în fiecare an la 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluției de la 1848, tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române.

Ziua Drapelului Național este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări educative cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne, potrivit Agerpres. 

Constituția României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol național, alături de stemă, sigiliu și imn.

Cel mai mare drapel al României, care a constituit un nou record mondial a fost realizat la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni, cu o suprafaţă de 79.290,39 metri pătraţi. 

Drapelul Național — albastru, galben, roșu — de la lance — a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza "Dreptate — Frăție" înscrisă pe el.

El nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuția culorilor (în materie de proporție și poziție) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluția de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel național steagul standard cu trei culori.

Parlamentul României se întrunește în ședință comună și sunt organizate ceremonii publice de înălțare a Drapelului Național în Capitală și în toate municipiile reședință de județ.

Ministerul Apărării Naţionale organizează, astăzi, în Bucureşti, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile din ţară unde sunt unităţi militare, ceremonii publice de înălţare a drapelului, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional.

În Capitală, ceremonia va avea loc începând cu ora 9,30, în Piaţa Tricolorului (din faţa Palatului Cercului Militar Naţional), în organizarea MApN, în colaborare cu Instituţia Prefectului şi cu Primăria Municipiului Bucureşti, informează un comunicat al Ministerului Apărării, conform Agerpres. 

Mihai Fifor, purtătorul de cuvânt al PSD, a transmis un mesaj de mulţumire celor ce poartă tricolorul în gând şi în inimi, cu ocazia Zilei Drapelului Naţional. 

„Ziua de astăzi este despre Drapelul Național al României. La 26 iunie 1848 era înregistrată cea dintâi menționare oficială a unui drapel statal românesc în cele trei culori – albastru, galben și roșu, ca steag al principatului Ţării Româneşti. Aceasta este și semnificația alegerii zilei de 26 iunie drept Ziua drapelului naţional al României, proclamată astfel prin lege, în 1998, și sărbătorită, de atunci, în fiecare an.

Românii s-au identificat de sute de ani cu cele trei culori, care se regăsesc în blazoanele, în stindardele și în multe alte elemente simbolice ale domnitorilor medievali. Alături de Stemă şi Imn, Drapelul este parte a identităţii noastre naţionale. „Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României,” spunea Alexandru Ioan Cuza la 1 septembrie 1863, la ceremonia de înmânare a primelor steaguri militare unităților armatei române.

Sub faldurile drapelului tricolor, ostașii români au luptat și și-au dat viața în Războiul de Independență, ori în cele două conflagrații mondiale. Tricolorul a vestit lumii, acum un veac, la Alba Iulia, în 1918, făurirea Marii Uniri.

Și în zilele noastre, Tricolorul românesc flutură plin de mândrie alături de drapelele celor mai puternice state ale lumii, aliate sau partenere, în teatrele de operații din Afganistan, Balcanii de Vest, ori în alte misiuni desfășurate în lume sub egida NATO, UE sau ONU.

Transmit, în această zi specială, gânduri de mulțumire tuturor celor care poartă tricolorul pe uniforme și în inimi, militarii Armatei României, pentru curaj, demnitate, patriotism și loialitate față de poporul care i-a învestit cu atât de multă încredere. La mulți ani, români!

La mulți ani, Drapel Tricolor!", a scris Mihai Fifor pe Facebook. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News