După ce Costel Busuioc, supranumit şi "Pavarotti din Banat", a câştigat concursul "Hijos de Babel", românii din Spania nu îşi mai doresc locuri de muncă, ci noroc, se scrie astăzi în The Guardian.
Astfel, potrivit cotidianului britanic, povestea de succes a lui Costel le dă speranţe sutelor de mii de români care au venit să-şi caute norocul la muncă în Spania.
"Viata lui Busuioc s-a schimbat datorită vocii lui ieşite din comun, el ajungând, din cioban în România, vedetă de televiziune în ţara de adopţie, Spania", relateaza The Guardian.
Ca multi alţi români, comentează The Guardian, Busuioc a lucrat ca muncitor pe şantiere, ca cioban şi ca maseur. "De când eram mic mi-a placut muzica de operă, dar copilaria mea nu a fost uşoara şi nu aveam bani să studiez", spune Costel. "Am încercat la Operele din România, dar nu-mi puteam întreţine familia din salariul de cântăreţ".
Busuioc, în vârstă de 33 de ani, a plecat dintr-o mică localitate din România, în urmă cu doi ani, ca să câştige bani pentru cei doi copii şi pentru soţia lui. Costel Busuioc a început munca pe şantier când a ajuns în Spania, iar recent a câştigat un concurs de talente organizat pentru imigranţi de o televiziune iberică şi a devenit pe loc un star, încheind şi un contract cu Sony BMG.
Mai mult, publicaţia britanică aminteşte că "după ce a câştigat, cu arii din Verdi şi Puccini, concursul Hijos de Babel, Costel a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu".
Potrivit articolului citat, deficitul de o jumătate de milion de locuri de muncă, care se înregistrează în România, a devenit o problemă pentru autorităţile de acasă.
Aşa cum a procedat şi Guvernul de la Varşovia, organizând burse de locuri de muncă pentru cetăţenii polonezi aflaţi la muncă în străinătate, Executivul de la Bucureşti îl trimite pe ministrul Muncii, Paul Pacuraru, la Castellon, lângă Valencia, săptămaâna viitoare, în încercarea de a-i tenta pe imigranţii români din Spania să îşi deschidă afaceri în ţara natală.
Liviu Popa, consulul României la Castellon, a declarat pentru The Guardian: "Vom putea să le explicăm oamenilor ce înseamnă un loc de muncă în România şi ce viitor îi aşteaptă pe ei şi pe familiile lor".
De când România a devenit stat membru al UE, noi surse de finanţare şi de pregătire profesională sunt puse la dispoziţia cetăţenilor români din străinătate, care vor să se întoarcă acasă. Dar aceştia par mai atraşi de exemplul lui Costel Busuioc, a cărui poveste a înflăcărat imaginaţia celor din Spania.
În final, The Guardian aminteşte că românii sunt a treia comunitate de imigranţi din Spania, după ecuadorieni si marocani, toţi imigranţii reprezentând 10 % din populaţia Spaniei, numărul lor crescând cu aproape opt procente în zece ani.
(13:35)