Românii trebuie să știe aceste informații despre furnizorii de energie electrică. Orice utilizator are acest drept

Furnizorii de energie electrică au obligația de-a informa cât mai clar propriii clienți. Nu se pot pune bețe în roate la schimbarea contractului.

Românii trebuie să fie informați clar, de către furnizorii de energie electrică, în ceea ce privește schimbarea contractului. Orice utilizator de energie își poate schimba furnizorul, după ce piața energiei a fost liberalizată. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Ministerului Energiei au primit o scrisoare de la Comisia Europeană. Actul oficial a fost emis luna trecută și are ca subiect liberalizare pieței și dreptul de alegere al consumatorilor.

Informații despre furnizorii de energie

Transferul trebuie făcut într-un mod cât mai lejer, fără existența unor bariere birocratice, spun oficiali de la UE, conform hotnews.ro. Aproximativ 90% dintre consumatori nu au știut în luna decembrie a anului trecut că, de la 1 ianuarie 2021, urmează să fie liberalizată piața energiei. Ulterior, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a venit cu un ordin menit să îndrepte lucrurile. Pentru că oamenii au creat haos, pentru că au căutat să-și schimbe furnizorii.

Iată care sunt cele mai importante informații legate de acest subiect, pe care toți românii ar trebui să le cunoască.

*Toți consumatorii care au fost trecuți automat în serviciul universal, la unul dintre furnizorii de ultimă instanță, vor plăti mai mult. Fără discount, prețurile sunt cu până la 26% mai mari față de discount. Cu discount, această diferență se mai reduce. Discountul reprezintă diferența dintre prețul de serviciu universal și cea mai ieftină ofertă a furnizorului actual. Dar, această diferență este nesemnificativă. De exemplu, la Electrica Furnizare discountul poate fi de 1,3 lei la un consum de 100 KW, iar la E.ON este de zece bani.

*Disconturile pentru ianuarie vor fi oferite în luna februarie, deoarece Ordinul ANRE a fost emis pe 20 ianuarie. Practic, acum, mulți consumatori s-au trezit cu facturi cu până la 26% mai mari față de decembrie și fără discounturi.

*Un avantaj au cei care au schimbat furnizorul. Și au ales cele mai ieftine oferte de pe piața concurențială. Unii furnizori au prezentat oferte cu prețuri mai apropiate de cele din decembrie.

*Ultimul ordin al ANRE nu obligă furnizorii de ultimă instanță să ofere discounturi, așa cum cred unii consumatori. Oferă doar posibilitatea ca aceste discounturi să fie acordate benevol.

*Consumatorii aflați acum în serviciul universal pot să încheie oricând un contract pe piața concurențială. Ori cu actualul furnizor, ori cu un altul. Nu există un termen limită pentru încheierea unui astfel de contract.