Românii sunt tot mai implicați la locul de muncă! Un sondaj Gallup, realizat în toate statele europene, ne situează pe primul loc în topul celor mai serioși angajați de pe continent.
Gradul de implicare a cetățenilor români în profesia lor a crescut cu două procente în 2023 (36%), arată rezultatul sondajului. Pe de altă parte, suntem ceva mai stresați la locul de muncă. Conform analizei, numărul celor care declară că au experimentat sentimente de furie la job este tot mai mare.
Ce se întâmplă în restul Europei
În timp ce în România angajații par tot mai preocupați de jobul lor, în Europa implicarea acestora a stagnat. Mai mult decât atât, bunăstarea angajaților este în scădere. Poate părea paradoxal, dar francezii și italienii sunt cei mai dezinteresați de activitatea profesională.
La polul opus, alături de români, se situează cetățenii țărilor mai sărace (Albania, Islanda, Estonia, Kosovo).
Tot la nivel European, stresul la locul de muncă este aproape inexistent în țările nordice (Finlanda, Olanda, Islanda), în timp ce angajații din sud-estul Europei (Ciprul de Nord, Muntenegru, Macedonia de Nord) au declarat că s-au confruntat deseori cu sentimentul furiei la job.
Ce indică aceste cifre
Din cauza implicării tot mai scăzute la locul de muncă a angajaților, economia globală pierde 8,9 trilioane de dolari annual (9% din PIB-ul global). Principala cauză ar fi volumul tot mare de muncă. De asemenea, nesiguranța locului de muncă duce la incertitudini economice și, de aici, la o implicare tot mai scăzută în privința jobului. Foarte importantă a fost și revenirea la birou de după pandemie, care a crescut stresul pentru mulți angajați, mai ales în Belgia, Marea Britanie și Germania.
Cele mai stresante joburi
Conform sondajului Gallup, cele mai stresante activități sunt cele din domeniul asistenței medicale, acolo unde volumul mare de muncă și cerințele emoționale contribuie în mod semnificativ la nivelul de stres. De asemenea, profesorii se plâng că au parte de stres din cauza responsabilităților.