Mulți dintre bulgari și români trăiesc în condiții mizere în țara lor. Acum, ei aduc această mizerie în orașele germane”, spune un funcționar din Primăria din Dortmund.
Contextul este legat de numărul mare de români și bulgari care au venit de-a lungul anilor în acest oraș german. Funcționarul, al cărui nume e păstrat sub tăcere, lucrează în compartimentul social al administrației locale, scrie publicația „Focus”, citată de Deutsche Welle și de portalul www.gazetaromaneasca.com.
Dialogul între jurnaliști și reprezentanții autorităților locale se referă în special la percepția publică referitoare la românii și bulgarii din acest oraș. Din păcate, scrie publicația amintită, localnicii îi privesc pe nou-veniți mai degrabă în mod negativ, azvârlindu-i în categoria cerșetorilor sau al celor care sunt în stare să facă orice pentru un ban.
În oraș sunt deja cunoscute anumite zone, rău-famate, precum a prostituatelor sau a muncitorilor de ocazie. Sunt așa-numite „teritorii specifice”, iar cei văzuți acolo sunt imediat catalogați drept români sau bulgari, deși nimeni nu poate spune cu exactitate ce naționalitate au. Dar e mai ușor, practic, să pui o ștampilă pe un șablon și gata.
“În doar doi ani, numărul prostituatelor a crescut de la 80 la 1.000”, adaugă reprezentantul Primăriei.
Și tot el mai spune că “imigranții populează case mizere, de pe urma cărora proprietarii câștigă de cinci ori mai mult, decât pe piața liberă. Chiria se plătește pe cameră și nu pe apartament. De obicei, într-o cameră trăiesc câte patru oameni, fiecare trebuind să plătească chirie pentru locul său. În acest fel, proprietarul câștigă în jur de 12.000 euro pe lună, de patru ori mai mult decât pe cale legală”, arată funcționarul.
Un alt caz, prezentat de acceași publicație, este în orașul Duisburg, unde un bloc cu opt etaje, proiectat pentru cel mult 300 de persoane, e populat de 1.500 de suflete. Este mai degrabă un fel de ghetou, din anii '60, pe care localnicii îl ocolesc, știind că aici locuiesc oameni veniți din Est. E cunoscut astfel în zonă drept “blocul cu probleme”.
Autoritățile din Duisburg vorbesc, la rândul lor, despre “imigranții din sărăcie”, așa cum sunt caracterizați în special românii și bulgarii veniți în număr tot5 mai mare în acest oraș.
“Imigranții populează case mizere, de pe urma cărora proprietarii câștigă de cinci ori mai mult, decât pe piața liberă. Chiria se plătește pe cameră și nu pe apartament.
De obicei, într-o cameră trăiesc câte patru oameni, fiecare trebuind să plătească chirie pentru locul său. În acest fel, proprietarul câștigă în jur de 12.000 euro pe lună, de patru ori mai mult decât pe cale legală”, conchide presa germană.