Evenimentul Zilei > International > Românii prind ultimul tren spre Schengen
Românii prind ultimul tren spre Schengen

Românii prind ultimul tren spre Schengen

România va adera, în cele din urmă, la zona de liberă circulaţie, la finalul unei dezbateri prelungite care a epuizat până şi energia contestatarilor.

Conflictul între România şi Bulgaria, pe de o parte, şi Olanda, de cealaltă parte, este "obositor" şi ambele părţi doresc să depăşească momentul, scrie publicaţia "The Economist".
Observatorii se aşteaptă la un compromis în septembrie, chiar înainte de alegerile din România.
Dar, dacă va exista un acord, va fi o victorie a "nerăbdării" şi nu una ce vine după o schimbare care se poate petrece în doar câteva luni, precizează jurnaliştii.
Se cer mai multe progrese
Olanda, alături de restul UE, acceptă că cele două ţări candidate au îndeplinit cerinţele tehnice ale acordului Schengen, dar este îngrijorată că, în ciuda dotărilor sofisticate de la graniţe, rămâne problema corupţiei la frontiere.
Olanda spune că se va opune până când cele două state vor face mai multe eforturi pentru a rezolva problema.
Românii şi bulgarii susţin, însă, că guvernul olandez este condus de partide xenofobe, care-l sprijină în parlament. La cinci ani de la intrarea în UE (prea curând, spun unii critici de la Bruxelles), România şi Bulgaria rămân cele mai sărace state membre.
Progresele în lupta anticorupţie şi în reforma justiţiei au fost lente, iar Mecanismul de Cooperare şi Verificare, creat în 2007, este încă în vigoare, ceea ce creşte îngrijorarea unor guverne europene.
"MCV a adus multe îmbunătăţiri, dar este timpul să întoarcem pagina", declară ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Alţii consideră că eforturile au meritat şi îşi arată roadele. Europarlamentarul Monica Macovei spune că a crescut numărul condamnărilor în cazuri importante.
Schimbarea jocului
Reformiştii se bucură că există rapoartele CE, dar tehnocraţii de la Bruxelles n-au mai avut de-a face cu astfel de "teste", iar energia lor se epuizează.
Un motiv pentru care accederea în Schengen este atât de frustrantă este că ambele ţări abia acum învaţă să respecte regulile comunitare, în timp ce cei lalţi membri au început să nu mai aibă încredere în ele, conchide "The Economist".
Citiţi şi:

  • Diaconescu: Este exclus să nu se decidă până la sfârșitul anului aderarea la Schengen
  • Traian Băsescu, despre Schengen: "Olanda face un abuz fără limite. Dar acum avem un termen clar" | VIDEO
  • Olanda: România şi Bulgaria nu sunt pregătite încă pentru integrarea în Schengen
  • Premierul Mark Rutte: Respingerea extinderii Schengen nu are efecte negative asupra Olandei
  • UE amână decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în septembrie
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: