România este pe primul loc în Europa de Sud-Est la consumul de paste, cu o medie de peste 130 de porţii comandate în fiecare oră, arată o analiză făcută de Ziua Internaţională a Pastelor. Românii comandă această mâncare italienească la evenimente speciale, dar și în zile normale.
România, pe primul loc la consumul de paste
„În fiecare an, pe 25 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Pastelor, un moment oportun pentru a analiza preferinţele de top ale românilor în materie de preparate rapide şi gustoase. Datele Glovo reflectă că în România se comandă, în medie, peste 3.000 de porţii de paste pe zi, echivalentul a peste 130 de porţii pe oră şi aproximativ două porţii pe minut”, menţionează analiza.
Număr record de livrări
Referitor la preferinţele românilor pentru comenzile de paste, analiza a indicat că 14 februarie 2024, Ziua Îndrăgostiţilor, a înregistrat un număr record de livrări de paste prin Glovo, fiind cea mai activă zi din ultimele 12 luni. În această zi, au fost livrate, în medie, de două ori mai multe paste decât într-o zi obişnuită, ceea ce înseamnă peste 250 de porţii pe oră sau aproximativ 5 pe minut.
Luna ianuare a fost cea mai activă perioadă în ceea ce priveşte numărul de comenzi plasate. Cei mai mulți români își comandă paste vinerea. Aceștia preferă pastele pentru prânz şi cină, orele de vârf fiind 13.00 şi 19.00.
Ce paste mănâncă românii
Printre cele mai comandate tipuri de paste se numără penne, spaghetti şi tagliatelle, în timp ce reţetele din topul aprecierilor, precum carbonara, bolognese şi cu sos de pesto, completează diversitatea culinară. Cel mai mare fan al pastelor este un utilizator din Bucureşti care a comandat, în ultimele 12 luni, nu mai puţin de 250 de porţii. Urmărind statisticile consumului de paste la nivel naţional, Bucureştiul se clasează în fruntea oraşelor cu cele mai multe comenzi anuale de paste, urmat de alte oraşe mari precum Constanţa şi Cluj-Napoca.