Românii, o nouă zi liberă plătită! Trebuie doar să completeze formularul online pentru recensământ

Sursa foto: Arhiva EVZ

Recensământul populației din România a început oficial marți, 1 februarie. Institutul Național de Statistică arată că, în primă fază, statisticienii vor strânge datele existente de la mai multe instituții ale statului, cum ar fi ANAF şi Casele de Pensii.

Iar pe data de 14 martie, va începe recensământul propriu-zis. Noutatea de la acest recensământ este că recenzarea populației va avea loc şi electronic. Adică, orice român care are acces la computer și la internet se va putea auto-recenza pe site-ul special  recensământromania.ro. Aici  vor putea completa singuri formularul de 7 pagini în care vor trebui să declare cetățenia, adresa, starea civilă, etnia, nivelul de studii.

O altă noutate cu privire la Recensământ 2022: românii care completează online vor primi o zi liberă

Așadar, toţi salariații români care vor completa singuri formularul online pentru recensământul populației 2022 vor primi o zi liberă plătită Aceasta se acordă în termen de cel mult un an de la data auto-recenzării, adică cel mai târziu luna mai 2023. Ziua liberă se va lua doar după completarea formularului de auto-recenzare, nu în avans.

Dovada că o persoană și-a înscris datele în baza de date a recensământului o reprezintă codul de confirmare a încheierii cu succes operațiunii, generat de platforma de pe site-ul recensământului.

Recensământul propriu-zis al populației are loc în perioada 14 martie – 15 mai 2022, dar de la 1 februarie până pe 13 martie instituțiile vor transmite către INS toate datele persoanelor aflate în evidența populației.

Președintele INS, despre noutatea privind acest recensământ

„De acum vom putea calcula populația rezidentă până la nivel de localitate în fiecare an. În acest moment, între două recensăminte nu s-a putut calcula din motive obiective. Începând din 2023, toate unitățile administrativ teritoriale vor avea calculată populația rezidentă”, a declarat președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei.

Scopul recensământului actual va încerca să-i numere exact și pe românii care au plecat în străinătate. Aceștia se vor putea înregistra singuri pe site-ul recensamantromania.ro. indiferent de ţara în care se află. „Recensământul ia în calcul numai persoanele care stau mai puțin de 12 luni în străinătate, dar ambele categorii se pot înscrie”, a completat Tudorel Andrei.

„Avem o pierdere de un milion de persoane în decursul ultimilor 10 ani”

În 2011 aveam în România  20.121.641 de locuitori. „Estimările noastre ne arată că acum vom fi 19,1 milioane, deci avem o pierdere de un milion de persoane în decursul ultimilor 10 ani. Asta înseamnă că încă rămânem pe locul 6 la nivel european, dar dacă vom merge pe același trend, în 2030 vom fi ceva mai puțin de 18 milioane și nu vom mai fi pe locul 6, ci vor trece Țările de Jos în locul nostru”, a mai declarat președintele INS pentru europalibera.