Românii nu s-au înghesuit să muncească în Marea Britanie

Ministrul britanic al Economiei, Peter Mandelson, a declarat astăzi că imigranţii români şi bulgari au venit în număr mic în Marea Britanie după aderarea la UE.

Lordul Mandelson a declarat că muncitorii din noile ţări membre UE nu au un "impact semnificativ", ei preluând locurile de muncă pe care cetăţenii britanici nu le doresc sau nu pot să le ocupe. În Marea Britanie există în continuare circa 500.000 de locuri de muncă vacante, a declarat Mandelson în faţa unei comisii din Parlament.

"Cred că este mai important să observăm de la început că cetăţenii care vin aici din cele opt ţări nou intrate contribuie la umplerea golurilor de pe piaţa muncii noastre, pe care cetăţenii britanici fie nu sunt disponibili să le umple, fie nu vor", a afirmat el.

S-au creat locuri de muncă în sistemul de sănătate, în comerţ şi alte sectoare "pentru care în multe cazuri nu s-au găsit angajaţi britanici".

"Peste nouă din zece persoane care au un loc de muncă sunt cetăţeni britanici. Nu putem decât concluziona că nu a existat un efect advers asupra angajării cetăţenilor britanici", a mai spus acesta.

În ceea ce priveşte România şi Bulgaria, care au aderat la UE în 2007, şi pentru care Londra a impus restricţii, oficialul a declarat că "foarte puţini" cetăţeni din cele două ţări au venit să lucreze în Marea Britanie, iar impactul lor va fi "foarte mic".

Ultimele cifre arată că 47.000 de muncitori britanici muncesc în alte ţări europene, în vreme ce 37.000 de cetăţeni europeni ocupă locuri de muncă în Marea Britanie.