Românii nu prea mai au încredere în vaccinuri. Ce spun despre serul anticancer, aflat în ultima fază de testare

Sursă foto: Dreamstime.com

Pandemia de coronavirus a zdruncinat serios încrederea românilor în vaccinuri, deși acestea salvează anual milioane de vieți și au ajutat la eradicarea mai multor boli. România are cea mai mică rată de vaccinare din Europa, iar oamenii au început să fie reticenți și la vaccinurile care se administrează de zeci de ani.

Românii și-au cam pierdut încrederea în vaccinuri după pandemia de coronavirus. Țara noastră se confruntă cu o epidemie de rujeolă, deoarece părinții nu și-au mai vaccinat copiii. Asta deși serul este considerat sigur. De asemenea, mortalitatea în cazul cancerului de col uterim este extrem de ridicată în România deși există pe piață un vaccin care previne apariția bolii.

Cercetărorii sunt aproape de lansarea pe piață a primul vaccin ARN mesager anticancer, o maladie care face ravagii în întreaga lume. Serul este eficient în cazul cancerului de piele, dar ar putea fi extins și în cazul altor tipuri de cancer. Acesta se află în ultima fază de testare. Acest ser ar urma să învețe sistemul imunitar să distrugă celulele calceroase.

Păreri împărțite

Părerile românilor cu privire la vaccin sunt însă împărțite. Unii spun că în cazul cancerului ar fi dispuși să se vaccineze, în timp ce alții nu vor să mai audă de imunizare. Sunt și oameni care spun că nu sunt împotriva vaccinurilor, dar le-ar accepta doar pe cele care au fost testate o perioadă îndelungată.

„ Aș fi de acord. Dacă ai un cancer trebuie să încerci și leacurile băbești, te legi de viață că e una singură“, a spus un român.

„Sunt vaccinată anti-COVID, dar părerea mea despre vaccin s-a schimbat. Pentru că am constat că nu mi-a folosit la nimic, dimpotrivă. Am rămas cu o umflătură după primul vaccin și bossterul nu l-am mai făcut“, a spus o femeie.

„Eu cred că cele care sunt trecute prin mai multe teste sunt binevenite. Dacă este testat, aș avea încredere“, a spus un alt român.

Salvează vieți

Medicii susțin vaccinarea și spun că aceasta salvează vieți. „Orice vaccin care vine în plus și se adreaza unei boli care are o mortaliatate mare înseamnă un număr mai mic de vieți pe care le pierdem inutil.

Avem deja în programul național două vaccinuri pentru cancer. Este vorba de vaccinul antihepatitic B cel care protejează împotriva carcinomului hepato celular produs de infecția cu virusul hepatitic B și cel de al doilea împotriva cancerului de col uterin. Este vorba despre vaccinul HPV care se administrează fetițelor de 11-18 ani", a declarat Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupul de Vaccinologie SNMF, potrivit antena3.ro.