Românii nu mai vor să stea în Italia. „Aici și aerul trebuie să-l cumperi”

Românii nu mai vor să stea în Italia. „Aici și aerul trebuie să-l cumperi” Vatican. Sursa foto: Walkerssk / Pixabay

Românii plecați în Italia revin acasă în număr din ce în ce mai mare, iar cei care doresc să părească România în favoarea țării cu formă de cizmă sunt din ce în ce mai puțini. Prosperitatea pare să aibă acum alt nume: cel al țării natale arată gazetaromaneasca.com.

Românii din Italia încep să aprecieze România

Gabriela Câmpean, stabilită în Sicilia, Italia, nevoită în trecut să împrumute bani de la frații săi, spune că situația sa financiară s-a schimbat. „Se cam întoarce roata în familia mea. În România măcar ai agricultură și ai ceva din grădina ta, poți să pui mâna. Aici nu ai, și aerul ce-l respirăm, cumpărăm totul.”, explica Gabriela Câmpean la ȘtirileProTV. Acum și frații ei, care au lucrat în străinătate au venit acasă și și-au construit afaceri în agricultură și construcții.

Și pentru Florian Matică, întoarcerea în România este în prezent o opțiune. „Chiriile din străinătate au crescut semnificativ în ultimii ani, făcând traiul tot mai dificil pentru cei care muncesc acolo. În primii ani când m-am dus acolo, chiriile erau undeva la 400 de euro. Acum au crescut, aproape că s-au și dublat, la fel și dobânda pentru cumpărarea unei locuințe.”, declarat Florina Matică.

La fel se întâmplă lucrurile și în cazul Mădălinei Onofrei care, după 19 ani petrecuți în străinătate, a hotărât că este momentul să se întoarcă acasă. Visul de a avea o casă proprie și de a trăi într-un mediu familiar și stabil i-a ghidat pașii spre România.

Ne puteți urmări și pe Google News
Agricultură

Sursa foto: EVZ

Tendința e confirmată de datele statistice

Datele oficiale oferite de Banca Națională a Italiei arată că sumele trimise de românii din peninsulă către familiile lor din România a înregistrat o scădere semnificativă în ultimul an. Acest fapt arată fie faptul că românii stabiliți în străinătate își investesc banii în propria lor integrare și stabilitate în țările de destinație, fie că economisesc pentru a avea rezerve sau un capital de pornire atunci când revin în România.

De asemenea, datele oferite de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului arată o scădere semnificativă a numărului de copii cu părinți plecați în străinătate. Și numărul familiilor care părăsesc țara în căutarea unor oportunități în străinătate a scăzut cu 15% în 2023 față de 2021.