În primele 6 luni ale acestui an, un număr de 18.674 de locuinţe au fost finalizate, cu 4.827 de locuinţe mai puţin decât în acelaşi interval din 2009.
În 7 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale ţării numărul locuinţelor finalizate s-a redus, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Doar în regiunea Centru au fost finalizate mai multe locuinţe în primul semestru al acestui an, faţă de primele 6 luni ale anului trecut.
Distribuţia în profil regional:
- Centru – 2.307 locuinţe (plus 156 locuinţe)
- Nord – Vest – 2.542 locuinţe (minus 1.725 locuinţe)
- Sud – Est – 2.217 locuinţe (minus 1256 locuinţe)
- Nord – Est – 3.447 locuinţe (minus 751 locuinţe)
- Bucureşti – Ilfov – 2.578 locuinţe (minus 623 locuinţe)
- Vest - 1.214 locuinţe (minus 404 locuinţe)
- Sud – Vest Oltenia – 1.437 locuinţe (minus 134 locuinţe)
- Sud – Muntenia – 2.932 locuinţe (minus 90 locuinţe)
Mai mult de jumătate dintre locuinţele date în folosite sunt amplasate în mediul urban.
În funcţie de sursa de finanţare, în primele 6 luni ale acestui an a scăzut atât numărul locuinţelor realizate din fonduri private, cât şi numărul locuinţelor realizate din fonduri publice, cu 4.356 locuinţe, respectiv cu 471 locuinţe.
Sursa: Wikipedia
Încă doi ani pe tobogan
Ciprian Mailat
Analiştii spun că trendul va continua şi în următorii ani, chiar dacă România va ieşi din criza economică.
"Trebuie să luăm în considerare faptul că ciclul de producţie în cazul unei case este unul lung, de un an-doi. Asta înseamnă că atunci au început scăderile. Prin urmare, procesul va continua pe un trend descendent, inclusiv după ce se va termina criza. Cifrele despre care vorbim acum reflectă scăderea preţurilor şi demonstrează că numărul de clienţi solvabili se reduce constant", explică analistul Radu Zilişteanu.
Alţi analişti consideră că scăderea abruptă faţă de anul trecut a fost cauzată şi de situaţia nu tocmai bună a românilor plecaţi la muncă în străinătate.
"Anii trecuţi, mai ales îm mediul rural, puteai vedea şantiere aproape în fiecare localitate. Şi acum mai sunt, dar în acelaşi stadiu. Românii plecaţi în alte ţări nu au mai trimis aşa de mulţi bani în ţară, astfel că lucrările au fost îngheţate", ne-au spus aceştia.
Preţurile continuă să scadă
Proprietarii de locuinţe se văd nevoiţi să mai lase la preţ lună de lună. Şi în luna august preţurile şi-au continuat scăderea, iar specialiştii cred că involuţia se va menţine încă o perioadă.
"De mult timp nu am avut preţuri aşa de mici pe piaţa imobiliară din România, iar dacă avem în vedere şi marja de negociere practicată care ajunge până la 15-20% din valoarea preţului cerut, ajungem la valori pe care nu ni le imaginam acum 3 ani. Şi totuşi cumpărătorii reali nu se înghesuie, ceea ce indică noi posibile scăderi de preţuri şi în lunile care urmează", a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului de anunţuri imobiliare.ro.
În august, apartamentele vechi din Capitală au avut o evoluţie dinamică, în scădere. Valoarea indicelui imobiliare.ro a ajuns la 1.160/euro mp de suprafaţă utilă, cu 1,6% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 7,2% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. Toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numărul camerelor, au înregistrat scăderi.
Citiţi şi: Timişoara are cele mai ieftine apartamente