Primul sondaj la guvernare. Românii nu au încredere în echipa Cîțu

florin citu, legea bugetului de stat, legea plafoanelor, legea bugetului de asigurari de sanatate, buget, calatorii studenti, sanatate, educatie

Românii nu au încredere în guvernul Cîțu , fiind de părere că nu-și va duce mandatul până la capăt. Doar 25% cred că actuala coaliție va performa la guvernare mai bine decât precedentul cabinet.

Guvernul Cîțu nu se bucură de prea multă încredere în rândul populației. Românii nu dau prea multe șanse noului guvern condus de Florin Cîțu. Conform unui sondaj de opine, mai bine de jumătate dintre români cred că actualul Cabinet nu va prinde 4 ani. Și mai mulți sunt de părere că performanțele acestuia vor fi mai slabe decât ale precedentului guvern, condus de Orban.

Un procent de 58% dintre români sunt de părere că actualul guvern nu va apuca finalul mandatului, în vreme ce 35% cred că va rezista. Restul de 7% au evitat să se pronunțe pe această temă.

Din datele prezentate, cei care cred în viitorul acestui guvern sunt alegătorii PNL, în proporție de 57%. De asemenea, mai au încredere în echipa Cîțu și tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani (44%).

Guvernul Cîțu are probleme de încredere

Pe de altă parte, conform informațiilor rezultate din sondajul IRES, Guvernul mai are și o probleme de încredere. Astfel, deși nu a trecut nici o lună de la învestire, doar 25% dintre români cred că guvernul va performa mai bine. Un procent de 38% dintre cei chestionați cred că va avea o prestație mai slabă decât cabinetul condus de Ludovic Orban.

Un procent aproape egal, 35%, sunt de părere că echipa Cîțu va performa la fel ca și precedentul guvern. Restul de 5% dintre români au refuzat să răspundă ori au spus că nu cunosc.

Informațiile reies dintr-un sondaj IRES realizat în perioada 7-8 ianuarie. Cercetarea a fost făcută pe un eșantion de 1.030 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani.

De unde vine lipsa de încredere în Cîțu

Lipsa de încredere a românilor în actualul guvern nu este deloc surprinzătoare. Aceasta deoarece PNL și USR-PLUS, principalele partide ale coaliției au ieșit pe locurile 2 și 3 la alegerile parlamentare.

Negocierile pentru formarea guvernului au debutat cu greutate și mulți au fost cei care au estimat că vor eșua. Ușurința cu care PNL a cedat ministerele importante a indus idea că va fi un guvern de tranziție.

În cele din urmă, Guvernul Cîțu a fost învestit prin votul Parlamentului pe 23 decembrie 2020. Miniștrii au depus jurământul la Palatul Cotroceni în aceeași zi, la ora 20.00.