Românii nemulțumiți de serviciile turistice achitate, vor primi banii înapoi. Sunt niște condiții
- Mădălina Sfrijan
- 11 februarie 2025, 19:00

Legislația turistică a fost actualizată prin Ordonanța de Urgență 150/2024. Aceasta a adus modificări semnificative pentru responsabilizarea operatorilor din turism. După această modificare, românii nemulțumiți de serviciile achitate își vor putea primi banii înapoi.
Schimbări în turism. Ce trebuie să știe românii
Potrivit noilor reglementări, în cazul în care un serviciu turistic nu este livrat conform contractului, operatorii vor fi obligați să restituie întreaga sumă achitată de clienți.
Astfel, dacă un operator de turism nu poate furniza serviciile promise sau le livrează parțial, acesta are la dispoziție două variate:
- Oferirea unor servicii echivalente sau superioare, dar doar cu acordul turistului
- Restituirea sumelor achitate într-un termen de maximum 14 zile.
Astfel, operatorii de turism trebuie să asigure compensarea corespunzătoare a oricărui serviciu neprestat sau oferit parțial din vina lor exclusivă, fie prin furnizarea unor servicii alternative de aceeași calitate sau superioare, fie prin returnarea integrală a sumei plătite de turist.
Regula nu va fi aplicată în cazul tuturor pachetelor turistice
Regula de restituire nu se va aplica în cazul pachetelor de călătorie sau serviciilor asociate, care sunt reglementate de Ordonanța Guvernului 2/2018.

Recepție hotel. Sursa foto: Pixabay
Conform OUG 2/2018, un pachet turistic este considerat a fi o combinație de minimum două servicii de călătorie destinate aceleași vacanțe, oferite fie printr-un contract unic, fie prin achiziții distinct, arată Avocat.net.
Acesta trebuie să respecte următoarele condiții:
- Serviciile sunt cumpărate dintr-un singur punct de vânzare și selectate înainte de plata finală.
- Sunt promovate sub denumirea de „pachet turistic”.
- Sunt rezervate online de la comercianți diferiți, dar informațiile turistului sunt transferate în cel mult 24 de ore.
Măsuri mai stricte pentru operatorii din turism
Noua legislație ar urma să crească siguranța și încrederea consumatorilor, impunând reguli mai stricte pentru operatorii economici din sectorul turismului.
Noile reglementări vor contribui și la îmbunătățirea calității serviciilor turistice și vor încuraja agențiile de turism să adopte un comportament responsabil. După noua lege, numărul experiențelor negative pentru clienți ar urma să scadă semnificativ.
Prin implementarea OUG 150/2024, România se aliniază la practicile europene de protecție a consumatorilor în turism.
asigurând drepturi clare și bine reglementate pentru toți cei care își planifică vacanțele prin intermediul operatorilor economici.