Schimbări majore pe piața turismului. Legea care schimbă totul

Schimbări majore pe piața turismului. Legea care schimbă totulAirbnb. Sursa foto: Pixabay

Posibilitatea unui câștig facil i-a determinat pe mulți români să-și dea să-și închirereze apartamentele pe platformele Booking sau Airbnb. Dar un proiect de Hotărâre de Guvern, care urmează să fie adoptat, va aduce reglementări noi în acest sens.

Unii dintre cei care își pun proprietățile la dispoziția turiștilor pe astfel de platforme nu plătesc taxe. Aceștia sunt pasibili de amenzi, ca de altfel și platformele care promovează astfel de unități de cazare neautorizate.

Risc de amenzi uriașe

Conform noului proiect de lege, cei care nu dețin certificat de clasificare vor fi susceptibili la amenzi cuprinse între 10.000 și 40.000 de lei.

„Operatorilor economici le este interzisă promovarea oricărei unități de cazare care nu îndeplinește condițiile menționate la alin. (1) prin utilizarea proprie sau în formă contractată la terți de: indicatoare, panouri publicitare, bannere, pliante, mijloace de comunicare audio/TV/telefonie/SMS, inclusiv prin intermediul platformelor de rezervări și rețelelor de socializare, precum și a altor instrumente electronice de comunicație total sau parțial informatizate, site-uri”, potrivit proiectului de act normativ.

airbnb

Airbnb. Sursa foto: Pixabay

Obligațiile Airbnb și Booking

Airbnb sau Booking vor fi, de asemenea, obligate să solicite certificatele de clasificare, întrucât nu au voie să promoveze sau să faciliteze serviciile unităților care nu sunt certificate. Ele vor fi obligate să afișeze informații despre denumirea, tipul și categoria de clasificare înscrise în certificatul unității respective.

„Se interzice orice formă de publicitate/promovare, ofertare, comercializare sau de vânzare ori de facilitare a îndeplinirii acestor activități, de către o persoană fizică sau juridică, altele decât care desfășoară activități de cazare turistică și/sau alimentație publică precum și care prestează alte servicii specifice în structuri de primire turistice, în calitate de proprietar și/sau administrator al acestora, pentru serviciile unei unități de cazare de pe teritoriul României, pentru care nu a fost emis certificat de clasificare valabil sau certificatul de clasificare provizoriu aflat în termenul de valabilitate”, se mai arată în document.

Certificări online

Procedura de autorizare și control se va simplifica. Sistemului informatic va fi interconectat cu alte sisteme, precum REVISAL, ANAF, ONRC sau PCU.

„Procedura operațională de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și/sau alimentație publică, de licențiere a agențiilor de turism sau de emitere a brevetelor de turism se realizează exclusiv electronic, în termen de 6 luni de la operaționalizarea sistemului informatic integrat dedicat”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Restituirea banilor

Dacă serviciile plătite nu au fost furnizate, operatorii economici sunt obligați prin noul act normativ să restituie clienților banii dacă vina este exclusiv a lor.

„Să ofere servicii la același tip și categorie sau superioare, cu acceptul turistului, sau să restituie fără întârzieri nejustificate, dar nu mai târziu de 14 zile, sumele achitate de către turiști pentru achiziționarea/rezervarea serviciilor turistice oferite, contravaloarea aferentă acelor servicii care nu au putut fi total sau parțial prestate, din vina exclusivă a operatorului economic”, se mai arată în document.