Ghidul afacerii care îmbogățește tot mai mulți români. E la îndemâna oricui

Ghidul afacerii care îmbogățește tot mai mulți români. E la îndemâna oricui Sursa foto: pixabay

Tot mai mulți români sunt dispuși să își închirieze apartamentele sau casele în scop turistic, prin intermediul platformelor Booking și Airbnb. Anul acesta, numărul turiștilor care s-au cazat în apartamente și camere de închiriat în România a explodat.

Tentația unui câștig facil este foarte mare. Românii care își pun proprietățile la dispoziția turiștilor speră la profituri frumoase, în condițiile în care țara noastră este tot mai vizitată de străini.

Desigur, o astfel de întreprindere necesită și o investiție inițială. Apartamentele trebuie, mai întâi, renovate, pentru a corespunde cerințelor platformelor care intermediază astfel de afaceri.

Amplasament și accesibilitate

Pe de altă parte, contează foarte mult și amplasamentul. O locuință care are un "vad" bun produce mai mulți bani.

La oraș, cel mai important este să fie în centru sau în apropierea obiectivele turistice, caz în care prețul de închiriere poate să crească.

Casele din mediu rural trebuie, de asemenea, să fie accesibile din punct de vedere al transportului. De asemenea, turistul trebuie să dispună de peisaje și de apropierea unor obiective importante.

Cu toate acestea, există și cazări care pot să ofere liniște și intimitate, atât de căutate în societatea modernă.

Cerințele legii

Așadar, există foarte multe variabile în această complicată ecuație a închirierii de proprietăți pentru platformele Booking și Airbnb.

Pe lângă toate acestea, mai există un impediment. Unul legislativ.

Reglementările Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) cu privire la regulile de închiriere a locuințelor în regim hotelier impun ca persoanele fizice care doresc să închirieze spațiul lor în scop turistic prin intermediul platformelor precum Booking și Airbnb sau alte platforme similare să obțină în prealabil acordul vecinilor.

Fiind un spațiu de închiriat este normal să fie așa, deoarece aceste unități sunt și ele clasate în regim hotelier.

Airbnb

Airbnb. Sursa foto: pixabay

Amenzi mari

Altfel, statul vă poate sancționa sever.

Cei care nu dețin certificat de clasificare vor fi susceptibili la amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 de lei.

De asemenea, promovarea acestor unități de cazare prin diverse mijloace de comunicare, inclusiv pe platforme online și rețele de socializare, va fi sancționată cu amenzi între 4.000 și 8.000 de lei.

Însă Airbnb sau Booking sunt obligate să solicite certificatele de clasificare, întrucât nu au voie să promoveze sau să faciliteze serviciile unităților care nu sunt certificate. Ele vor fi obligate să afișeze informații despre denumirea, tipul și categoria de clasificare înscrise în certificatul unității respective.

Explozie de turiști prin Booking și Airbnb

Anul acesta, numărul turiștilor care s-au cazat prin platformele de intermediere a serviciilor de cazare, precum Airbnb sau Booking, a explodat pur și simplu în România.

În 2024, numărul sosirilor în apartamente și camere de închiriat a atins aproape jumătate de milion, înregistrându-se mai exact 489.521 de sosiri, ceea ce reprezintă aproximativ 9% din totalul sosirilor înregistrate în această perioadă.

Cele mai multe camere în sistem Airbnb sunt pe litoral și la munte. Astfel, Constanța deține o cotă de 15% din totalul camerelor oferite prin Airbnb, aproape cât orașul Brașov.

Cele două sunt urmate urmate de București, cu 9% din piață.