Ministrul Familiei a anunțat că au fost depuse deja peste 5.000 de solicitări pentru sprijinul financiar acordat de stat în cazul procedurilor de fertilizare in vitro. Gabriela Firea spune că bugetul poate fi suplimentat dacă vor exista cereri și că înscrierile nu vor fi oprite.
Peste 5.000 de solicitări au fost depuse de persoanele care doresc să primească ajutorul financiar de 15.000 de lei de la stat, pentru realizarea procedurilor de fertilizare in vitro.
„Am primit peste 5.000 de solicitări din partea persoanelor care doresc să beneficieze de sprijinul financiar oferit de Ministerul Familiei pentru procedurile FIV. Înregistrarea dosarelor este în lucru şi până acum au fost introduse în sistem peste 1.000 de solicitări. Mâine (n.r. vineri) se va întruni comisia de analiză care va verifica documentele şi va declara eligibile primele dosare. Puteţi trimite în continuare dosare, procesul de înscriere este continuu”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
Bugetul poate fi suplimentat
Ministrul Familiei spune că dacă va fi nevoie bugetul acestui program național poate fi suplimentat. „Avem resursele necesare pentru a deconta 12.500 de proceduri FIV acum şi anul viitor. Mai mult, avem promisiunea coaliţiei de guvernare că se vor găsi bani în plus, dacă vor exista solicitări din partea românilor”, a mai scris Gabriela Firea.
Se pot în scrie în acest program femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.
Actele necesare
Persoanele care vor fi declarate eligibile vor primi 15.000 de lei, bani acordați în două tranșe: un voucher electronic în valoare de 5.000 de lei și un voucher pe hârtie, în valoare de 10.000 de lei. Dosarul se poate trimite online, la adresa cresterenatalitate@mfamilie.gov.ro, dar există și posibilitatea ca documentele să fie depuse în format fizic, la sediul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Dosarul trebuie să conțină câteva documente specifice și anume: • o cerere tip; • copii ale actelor de identitate; • o declarație pe proprie răspundere; • documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV; • adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; • un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.