Membrii mai multor comunităţi din sudul României se vor implica în implementarea și monitorizarea deciziilor publice, în cadrul unui eveniment organizat de Fundația PACT pe 7 februarie. Iniţiativa vine în conetxtul în care cetățenii din România au o participare scăzută la procesele de elaborare și de influențare a politicilor publice.
În cadrul proiectului “Comunitatea noastră, deciziile noastre”, oameni din cinci comunităţi vor afla despre legislația în domeniul participării publice, vor învăța metode participative de documentare a unei nevoi comunitare, vor alege o problemă relevantă pentru comunitatea lor și vor începe o campanie de advocacy.
Ei vor fi susținuți să găsească soluții adaptate nevoilor lor și vor fi motivați să inițieze un dialog cu autoritățile locale. La final, vor avea loc întâlniri în care autoritățile publice vor fi puse față în față cu cetățenii.
“Advocacy înseamnă demersul de a responsabiliza autoritățile publice să rezolve problemele comunitare. Nu este ceva ce pot face doar organizațiile puternice, cu mulți bani, ci fiecare dintre noi. O astfel de campanie presupune implicarea mai multor membri ai comunității, e nevoie de curaj și de perseverență, să intri pe geam dacă te dau afară pe ușă”, subliniază Oana Preda, expert advocacy la Centrul de Resurse pentru Participare Publică.
“Astfel de campanii sunt foarte bune pentru că mobilizează oamenii, îi determină să se implice și să lupte pentru aceeași idee. Cel mai important lucru este ca omul să știe că și el are putere și că împreună cu alți cetățeni formează o putere mai mare”, crede Maria Hulea, de la Asociația IDCON din Arcani.