Românii închiși în China. Intervenția Ministerului de Justiție
- Cora Muntean
- 20 septembrie 2019, 23:44
Ministerul Justiției a început demersurile pentru a-i transfera în țară pe deținuții români din China.
Ana Birchall a avut, vineri, o serie de discuții cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Jiang Yu, precum şi cu o delegaţie chineză prezentă pentru consultări consulare la Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit unui comunicat de presă, întâlnirea a avut loc în contextul aniversării a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-chineze.
Ministrul a început demersurile de aducere în țară a deținuților după ce mai mulți români condamnați acolo au făcut cereri să fie repatriați și să-și ispășească pedeapsa într-o închisoare din România. „Întâlnirea de astăzi a reprezentat un moment foarte important atât pentru identificarea unor soluţii practice şi stabilirea unor paşi concreţi pentru transferarea cetăţenilor români aflaţi în detenţie în China, cât şi pentru demararea negocierilor în vederea încheierii unui tratat bilateral în această materie. Ministerul Justiţiei continuă eforturile pentru transferarea în România, în regim de urgenţă, a cetăţenilor români condamnaţi pe teritoriul chinez", spune Ana Birchall.
În vară, în închisorile din China erau 5 deținuți români, dar este posibil să fie mai mulți și autoritățile consulare să nu fi fost anunțate.
Condițiile de detenție din China sunt departe de standardele europene și nu se respectă drepturile omului, nu există nici măcar dreptul de a avea un apărător. De asemenea, nu există prezumția de nevinovăție și nici dreptul la tăcere. Consulatele nu pot oferi asistență juridică pentru că diplomații nu au voie să discute cu deținutul. Pot doar să-i dea o listă cu avocați chinezi, dar nu își asumă responsabilitatea pentru onestitatea și profesionalismul lor.
Cel mai mediatizat caz a fost cel al clujeanului Marius Balo, care este deținut în Shanghai din 2014. Are 38 de ani și după ce a studiat în România și SUA să devină preot ortodox a ajuns profesor de engleză în China. A acceptat să devină director la o firmă fantomă și a fost arestat. A fost acuzat de fraudă contractuală pentru că a primit de la un chinez implicat într-o rețea de infractori 80 de dolari. A fost judecat 2 ani, apoi a fost condamnat la 8 ani de închisoare.