Romanii incep sa-si ia case in afara tarii

Romanii incep sa-si ia case in afara tarii

Unii le cumpara pentru a le renova si pentru a le vinde ulterior, la preturi mai mari.

Razvan D., 38 de ani, din Busteni - Prahova, si-a cumparat anul trecut o casa in Germania. Casa, situata la o distanta de 38 de kilometri de Dresda, a costat 20.000 de euro si are circa 150 de metri patrati si un teren de circa 1.800 de metri patrati.

Daca il intrebi ce ocupatie are, Razvan raspunde ca oficial nu are una. El este programator specializat in softuri auto. Casa din Germania a cumparat-o pentru ca a auzit de la prieteni cat de ieftine sunt imobilele in Germania - nu cele situate in centrul oraselor, ci acelea din imprejurimi.

Cheltuielile cu taxele si cu drumurile pana acolo l-au mai costat inca 5.000 de euro. Va investi in renovare, dar intentioneaza sa contracteze lucrari la preturi mult mai mici fata de cele practicate in Germania. Apoi vrea sa vanda casa la un pret de circa 40.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Razvan are ceva experienta in acest domeniu. In Busteni a mai cumparat o casa, a renovat-o si spera sa o vanda in primavara cand pe piata imobiliara creste numarul tranzactiilor. Din moment ce a cumparat o casa in Germania, Razvan incearca si sa-si gaseasca un job acolo, dar spune ca este foarte greu.

Agentie pentru romani

Razvan si-a cumparat casa prin agentia imobiliara a doi romani care stau in Germania: Simona si Alexandru Iliescu. Acestia promoveaza anunturile cu imobile ieftine ce se pot cumpara in Germania prin intermediul unui site si prin anunturi pe alte pagini web de profil. I-au sunat multi romani sa-i intrebe despre casele respective, spune Simona Iliescu.

Unii au facut si programari pentru vizite, dar nu le-au respectat. Alexandru Iliescu afirma insa ca majoritatea celor care s-au interesat voiau sa faca tranzactii speculative: sa cumpere casa, sa o renoveze cu muncitori adusi din Romania, a caror forta de munca este mult mai ieftina, apoi sa vanda obtinand un castig. Agentia celor doi soti a intermediat vanzarea a doua case catre romani. Cea de-a doua a fost cumparata pentru a fi casa de vacanta.

Resedinte de vacanta la Mediterana

Agentiile imobiliare autohtone incep sa intermedieze si vanzarea unor case de vacanta in Italia, Spania si SUA ce sunt cumparate de romanii cu venituri mari. Agentia SATO a intermediat, de exemplu, cumpararea a trei case de vacanta.

„Segmentul celor care-si cumpara case de vacanta in afara tarii este mic, dar exista”, afirma directorul general al acestei agentii, Liviu Ureche. Cea mai scumpa, de 750.000 de euro, era situata intr-o statiune de bogatasi din Italia - Santa Marinella, aflata la 60 de kilometri distanta de Roma. Proprietatea respectiva are si iesire la mare, iar constructia depaseste suprafata de 300 de metri patrati.

Si alte agentii au intermediat cateva tranzactii imobiliare cu proprietati din alte tari. Terracan, de exemplu, intermediaza pentru romani cumpararea de imobile in Spania inca de la inceputul lui 2006.

Potrivit directorului de vanzari al agentiei, Florin Colceru, anul trecut agentia a intermediat aproximativ 20 de tranzactii, majoritatea imobilelor fiind cumparate pentru a fi folosite drept case de vacanta. Cea mai scumpa resedinta cumparata de un roman: circa 450.000 de euro. Preturile apartamentelor incep de la aproximativ 100.000 de euro.

Cerere

Florida are cautare la romani

Mare parte din casele aflate in strainatate pe numele romanilor apartin celor care muncesc deja de ani buni in tarile din Europa, Canada sau SUA. Prin urmare, au aparut si agentii imobiliare ai caror patroni sunt tot de origine romana, care se ocupa de tranzactiile din strainatate. Alti potentiali cumparatori sunt persoanele bogate din Romania.

Acestea prefera zonele de litoral, fie la Marea Mediterana - in Spania, Grecia, Italia, fie la Oceanul Atlantic, in Florida - SUA. Aici preturile sar de cateva sute de mii de euro. La nivel oficial, nu exista statistici privind sumele transferate de romani pentru achizitia de proprietati imobiliare in strainatate.