Kevin Hyland, numit de ministrul britanic de Interne Theresa May comisar independent antisclavie, a venit la București pentru a discuta cu autoritățile despre traficul de persoane de origine română
Kevin Hyland a inițiat mai multe anchete legate de traficul de persoane și a contribuit la crearea unor echipe mixte de investigații româno-britanice, a căror activitate s-a finalizat cu hotărâri judecătorești de condamnare a celor implicați și eliberare a victimelor. Marea Britanie este țara în care s-a scris și s-a discutat mult, în 2014, despre imigrația românilor și bulgarilor, după ridicarea restricției pe piața muncii, presa și politicienii făcând din acest subiect unul extrem de dezbătut.
România, locul patru la numărul victimelor
Kevin Hyland a declarat pentru „Evenimentul zilei” că vizita sa în România are legătură cu noua legislație, care va intra în vigoare la finalul anului în Marea Britanie, și care încearcă să combată mai eficient traficul de ființe umane. România se află pe locul patru în rândul țărilor ai căror cetățeni vin în Marea Britanie și devin victime ale traficului de persoane
„Scotland Yard colaborează foarte bine cu polițiștii români și avem relații foarte bune cu Ambasada României la Londra și cu ofițerul pentru Afaceri Interne de acolo”, a spus Hyland.
Oficialul a explicat că, în ultimii ani, situația s-a înrăutățit, din cauza deschiderii granițelor. Extinderea UE și libertatea de circulație a persoanelor au beneficii enorme, dar, pe de altă parte, infractorii beneficiază și ei de pe urma acestor măsuri. În prezent, peste 10.000 de oameni sunt exploatați în Marea Britanie și au nevoie de sprijin - doar una din 5 victime este identificată, pentru că oamenii nu depun plângere, fie de teamă, fie pentru că n-au încredere că situația lor se va schimba, iar comunitatea în care trăiesc nu reacționează.
Criminalitate organizată
Potrivit statisticii oficiale, între 150-300 de infractori români au fost condamnați în 2014. A fost un caz recent de inculpare a unei bande de proxeneți din România și s-a descoperit că un ofițer britanic colabora cu ei. Grupările au o organizare foarte bună - unii se ocupă de recrutarea în țara de origine, alții organizează transportul, unii asigură cazarea și alții administrează efectiv banii. Sunt și cazuri când oamenii pleacă pe cont propriu, dar, de cele mai multe ori, este vorba despre crimă organizată.
În toamnă, Agenția de Protecție a Copilului va începe o amplă campanie în mass-media. De exemplu, dacă ți se promite că vei veni în Marea Britanie și vei avea o slujbă care pare prea bună pentru a fi reală, probabil chiar așa e. Oamenii trebuie să se asigure că munca lor va fi în deplină legalitate și că vor primi salariul promis atunci când semnează un contract.
„Știm cazul românilor exploatați în Irlanda de Nord, eliberați anul trecut. Dacă oamenii sunt conștienți de ce li se poate întâmpla și știu că, dacă li se întâmplă ceva, ei au drepturi în Marea Britanie și e bine să se adreseze autorităților, lucrurile vor sta altfel”, a mai spus Hyland.
Sclavie moderna
Ministrul britanic pentru Afaceri Interne, Theresa May, sublinia, în noiembrie 2014, că un număr șocant de oameni - 13.000 - sunt ținuți în condiții de sclavie în Marea Britanie, în prezent. Sclavia modernă se referă la prostituție, angajați forțați pentru treburi casnice sau în agricultură, precum și în fabrici și pe bărci de pescuit. Colaborarea cu un număr mare de agenții și organizații este importantă, pentru „a pune capăt suferințelor unor oameni nevinovați din întreaga lume”. Poliția de frontieră va avea echipe speciale în porturi și aeroporturi, pentru a detecta potențiale victime, iar cadrul legislativ va fi întărit pentru a preveni infracționalitatea.