Românii care vor să ajungă în SUA sunt obligați să solicite o viză, rata de respingere a acestora înregistrând o creștere de 17.03%. De vină pentru acest lucru ar fi chiar oficialii români, care nu au negociat condițiile de acordare a vizelor pentru SUA. Specialiștii americani spun că există state cu rate de respingere și mai mari, însă cetățenii lor nu sunt obligați să prezinte acest document la intrarea în Statele Unite.
În 2021, rata de respingere a vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA în scop turistic ori de afaceri era de 17,03%, în creştere faţă de anul 2020, când aceasta era de doar 10,14%.
România și vizele pentru SUA, rată de refuz în creștere
Departamentul de Stat al SUA informează că, în anul 2019, procentul ratei de refuz era de 9.11%. Rata de refuz se situa sub 10% şi în anul 2014, când înregistra 9,8%. Dimpotrivă, în anul 2006, procentul acesteia era de 34,1% pentru România. De altfel, România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele țări din Uniunea Europeană neincluse în programul Visa Waiver.
Despre posibilitatea ca România să beneficieze de ridicarea vizelor pentru SUA, Klaus Iohannis, președintele țării, spune că există reguli stricte, pe care țara noastră nu le îndeplinește.
„Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare şi destul de stricte. Momentan, România nu le îndeplineşte - rata de refuz este mult mai mare decât limita la care poate începe discuţia politică pe renunţarea la vize. MAE lucrează pe această speţă, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz, sunt foarte multe probleme tehnice. Avem un nou ambasador al României în SUA care este foarte preocupat şi lucrează intens pe această speţă”, transmite președintele României, Klaus Iohannis.
Vizele, chestiune de politică internă a SUA
Alfred Bulai, de profesie sociolog, spune că eliberarea vizelor pentru SUA ține de politica internă a acestui stat, astfel că regulile privind eliberarea lor trebuie respectate.
„E securitatea lor, e normal, ei fac regulile. Apoi, să nu uităm că în perioada pandemică aproape toate călătoriile au fost amânate. Nu ştiu neapărat dacă au aplicat mai mulţi români pentru vize SUA, dar acest lucru este posibil şi atunci este normal oarecum să crească şi rata de respingere. Cert este că, repet, vorbim de politica SUA, este o problemă de politică internă”, a explicat sociologul Alfred Bulai.
România ar putea intra în programul Visa Waiver
„The Heritage Foundation”, un think-thak american, transmite că neincluderea țării noastre în programul Visa Waiver, „este, de departe, cea mai izbitoare omisiune”. Afirmația a fost făcută în studiul intitulat „Pe măsură ce SUA redeschide călătoriile din Europa, de ce România nu este încă în programul de scutire de viză?”. În acesta, specialiștii americani spun că „legăturile bilaterale dintre SUA şi România s-au consolidat în ultimii ani, inclusiv prin semnarea acordurilor de cooperare în domeniul apărării şi 5G, achiziţia de echipamente americane şi exerciţii militare frecvente”.
Pe lângă asta, specialiștii din cadrul „The Heritage Foundation” spun că cetățeni din alte state beneficiază de acest program, în ciuda faptului că țara lor nu înregistrează o rată de refuz mică.
„Congresul ar putea evalua criterii alternative de eligibilitate care iau în considerare alte obiective legate de securitate naţională, cum ar fi cheltuielile pentru apărare ale membrilor NATO, iar România îndeplinişte aceste condiţii”, spun americanii.
Extinderea programului Visa Waiver ar trebui să fie prioritară
„Congresul american poate acorda Departamentului Homeland Security, care supraveghează programul (Visa Waiver-n.a.), posibilitatea de a invita naţiunile să se alăture cu o rată de refuz de viză uşor crescută, cu condiţia ca acestea să aibă în acelaşi timp o rată mică de depăşiri ale şederilor. (...) În cazul României, extinderea programului de scutire de viză ar trebui să fie prioritară. România este un aliat valoros al SUA care investeşte în apărare şi care continuă să caute modalităţi de aprofundare a parteneriatului cu SUA”, adaugă aceștia.
În 2020, când România înregistra o rată de respingere de 10.14%, alte state, precum Republica Cehă (rată de respingere de 26,82%), Estonia (rată de respingere de 32,65%), Ungaria (rată de respingere de 32,65%) sau Lituania (rată de respingere de 21.96%) erau incluse în programul Visa Waiver.
Despre acest aspect, sociologul Alfred Bulai afirmă că este datorat exclusiv politicienilor români: „Nu vorbesc neapărat de guvernul de acum, ci de politicieni, în general, care nu ştiu să negocieze condiţiile pentru România. Şi nu sunt americanii «cei răi», ci sunt negociatorii români mai puţin capabili, ca să zic aşa. Tocmai din acest motiv, ţări care au cifre mai proaste stau mai bine ca noi”, a subliniat Alfred Bulai, conform Adevarul.ro.