Românii din Ucraina cer instituirea și la ei a Zilei Limbii Române

Românii din Ucraina cer instituirea și la ei a Zilei Limbii RomâneSursa foto: Dreamstime.com

Reprezentanți ai organizațiilor românilor din regiunile Odesa, Cernăuți, Transcarpatică (Maramureșul Istoric) și Kiev au participat, ieri, la o dezbatere publică cu privire la instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina, organizată online, de Serviciul de Stat pentru Politici Etnice și Libertatea Conștiinței din cadrul Guvernului din Kiev. Evenimentul a fost prilejuit de inițiativa Asociației Național-Culturale a Românilor „Basarabia” din regiunea Odesa în vederea stabilirii Zilei Limbii Române în Ucraina, ca răspuns la celebrarea Zilei Limbii Ucrainene în România din anul 2018.

Liderii comunităților românești din statul vecin sprijină unanim demersul asociației din Sudul Basarabiei și cer autorităților statului vecin de a le permite să aibă o sărbătoare a limbii române, anual, pe 31 august, instituirea acesteia să fie decisă, în conformitate cu legislația în vigoare a Ucrainei. Ei invocă dreptul la păstrarea și dezvoltarea identității lor naționale și lingvistice în Ucraina, ca minoritate (comunitate) națională.

Organizațiile întrunite insistă ca această dată – 31 august –  să fie stabilită ca zi de sărbătoare pentru toți românii din Ucraina, precum în România și  Republica Moldova, state prietene ale Ucrainei. Juristul Anatol Popescu, președintele Asociației Național-Culturale a Românilor „Basarabia” solicită președintelui Volodymyr Zelenskyi un răspuns oficial și public inițiativei în cauză, demarând astfel, un proces legislativ ireversibil cu privire la acest subiect de asigurare a respectării drepturilor persoanelor aparținând comunității românofone din Ucraina și în contextul relațiilor bi- și trilaterale ucraineano-moldo-române.

Republica Moldova, strategia de securitate nationala

Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Românii din Ucraina nu au niciun reprezentant în structurile locale

Liderul românilor din Sudul Basarabiei amintește că în România sunt instituite prin lege zilele mai multor limbi ale minorităților naționale, în special, maghiară, sârbă, ucraineană, romani, cehă, slovacă etc., iar majoritatea covârșitoare a acestora au fost adoptate la cererea reprezentanților minorităților naționale în Parlamentul României. Totodată, minoritatea (comunitatea) națională română nu a avut niciodată, cum nu are nici în prezent, niciun reprezentant garantat de legislația ucraineană, nici în Rada Supremă a Ucrainei și nici în consiliile regionale sau locale.

Basarabia

Basarabia - România. Sursa foto: Arhiva EVZ

„În 2018 nu ne-am permis să inițiem o propunere de măsuri reciproce pentru instituirea Zilei Limbii Române din partea societății civile românești din Ucraina. Aceasta din motivul adoptării Legii Educației din Ucraina, din 5 septembrie 2017, care încalcă drepturile noastre, închizând școlile românilor și interzicându-le studierea limbii materne în măsura în care sunt protejate aceleași drepturi ucrainenilor în România.

Este o chestiune de garantare și respectare a drepturilor minorității (comunității) naționale române din Ucraina, de o bună vecinătate, trilaterală, reală și veridică a Ucrainei cu România și Republica Moldova, de egalitate, reciprocitate, de respectare și implementare a tratatelor și acordurilor bilaterale dintre țările noastre”, mai declară Anatol Popescu.