Românii din Ucraina au blocat autostrada Cernăuţi-Kiev protestând împotriva mobilizării pentru război

Sute de români din regiunea Cernăuţi, au blocat, ieri seară, mai multe drumuri, printre care şi autostrada spre Kiev, în semn de protest faţă de mobilizarea tinerilor pentru război. În satul românesc Ostriţa de lângă Cernăuţi 280 de tineri au primit ordin de mobilizare în armată.

Proteste au izbucnit vineri seară în numeroase localităţi din Regiunea Cernăuţi. În satul Ostriţa de lângă Cernăuţi sute de români au blocat autostrada spre capitala Kiev după ce 280 de tineri din localitate au primit ordin de mobilizare în armată. Românii spun că vor să trăiască în pace şi nu vor să lupte într-un război ruso-ucrainean, pentru ei este străin, scrie chernivtsinews.com. În Lehăceni (Priprutia), raionul Noua Suliţă, oamenii au dat foc ordinelor de mobilizare chiar în mijlocul străzii. „Noi vrem pace, război nu ne trebuie. În Ucraina trebuie să fie pace. Nu avem nevoie să ne plece copii la război să moară. Toţi care merg acolo mor, nimeni nu se întoarce”, a spus una dintre femeile care au blocat drumul. Potrivit cotidianului Adevarul, a fost blocat şi drumul Cernăuţi - Suceava.

Apel la pace

„Dangătul clopotului din sfintele lăcaşe care a răsunat în această dimineaţă în unele localităţi româneşti din raionul Herţa, a fost ca un semn de deşteptare şi de îndemn de a se împotrivi chemărilor de a trimite feciorii satelor Bucovinei să moară în regiunile Doneţk şi Lugansk. În fiecare localitate din acest ţinut oamenii au ieşit în stradă. Au început locuitorii comunei Horbova, urmaţi de cei din satele Banceni, Godineşti, Buda-Mică, Buda-Mare, Pasat, Mogoşeşti, Mihoreni, Ţureni şi alte localităţi. Oamenii vor să trăiască în linişte şi pace. Nu vor ca feciorii lor, să fie duşi la război, iar tinerii din Estul Ucrainei să fie consideraţi ca refugiaţi, odihnindu-se în regiunea Cernăuţi, şi-n alte zone din vestul ţării... „Este un neadevăr, de ce tinerii români trebuie să moară în Donbas, pe când bărbaţi tineri din est se odihnesc în ţinutul nostru, fiind refugiaţi”, scandau locuitorii Ţinutului Herţa. Şeful Administraţiei Raionale de Stat Herţa, domnul Viorel Iastremschi a declarat că speră în găsirea unei soluţii paşnice, fără mobilizare obligatorie. Speranţele şi promisiunile conducerii raionale, dar mai ales a comisarilor militari, nu au fost suficiente pentru calmarea situaţiei. „Aici vom sta zi şi noapte, în mijlocul drumului şi nu vom permite nimănui să ne ia copiii de acasă şi să-i ducă la război”, spunea doamna Gherman din satul Horbova”, transmite bucpress.eu.