Cu toată viteza înainte către alegerile prezidențiale. Românii din Diaspora vor vota trei zile și secțiile se închid la miezul nopții

Cu toată viteza înainte către alegerile prezidențiale. Românii din Diaspora vor vota trei zile și secțiile se închid la miezul nopții

Senatorii și deputații comisiei speciale pentru elaborarea, modifi carea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală stau zile întregi în comisii pentru a modifi ca legea care facilitează românilor din Diaspora participarea la scrutinul electoral pentru alegerile prezidențiale, de la sfârșitul anului. Cele două Camere ale Parlamentului se întrunesc, săptămâna viitoare, sesiune extraordinară pentru a trece legea cu celeritate.

Propunerile comisiei special înființate ajung luni dimineața în comisiile din Senat, iar după amiază se întrunește plenul pentru vot. Marți, proiectul ajunge în comisiile de la Camera Deputaților, iar miercuri, în plenul Camerei inferioare la vot final. Principalele modificări ale legii: în Diaspora, procesul de votare începe vineri; se poate vota clasic, dar și prin corespondență; secțiile nu se închid la ora 21:00, ca în țară, ci programul se prelungește dacă există alegători care așteaptă; se vor suplimenta secțiile de votare. Românii din străinătate ar trebui să-și exprime intenția de vot prin înscriere în Registrul electoral, dar nu este sigur dacă acest amendament va trece.

Consultări pe e-mail cu românii din străinătate

Președintele comisiei, senatorul Dorin Bădulescu spune că Ministerul Românilor de Pretutindeni a pus la dispoziția comisiei adresele de e-mail ale asociațiilor care reprezintă românii din afara granițelor, pentru a avea o bază de date. Inițial, adică până luni, aceștia vor fi contactați „cu privire la exprimarea punctului de vedere pe modificările legislative pe care urmează să le facem în continuare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepreședintele comisiei, deputatul liberal Laurențiu Leoreanu, a explicat pentru Evenimentul zilei că toate aceste măsuri au în vedere facilitarea participării românilor la vot „pentru a nu se mai întâmpla ca în 26 mai”. Întrebat dacă nu ar fi, totuși, necesar ca, înainte de a lua toate aceste măsuri, autoritățile să știe câți români sunt în străinătate și câți ar vrea să voteze, deputatul a răspuns că asta se și urmărește. Pe de altă parte, chestionat în legătură cu posibilitatea ca, deși secțiile stau deschise trei zile, votanții să se înghesuie duminică seara la ora 20.00, Leoreanu a admis că și asta este posibil, de aceea se și prelungește programul, acolo unde este cazul, până la 23.59. Deputatul liberal susține că alte țări nu au adoptat atât de multe facilități pentru cetățenii lor care trăiesc în străinătate, dar la noi sunt necesare, deoarece „România are cea mai numeroasă Diaspora”.

Stoparea campaniei electorale

Potrivit legii, campania electorală se încheie cu 24 de ore înainte de începerea scrutinului. Legiuitorii încearcă să găsească o soluție. În țară, campania se încheie sâmbătă dimineața, iar românii din străinătate nu pot să-și astupe urechile. „Campania electorală poate fi limitată, adică s-ar putea încheia mai devreme cu o zi, cu două, urmează să vedem dacă este necesară o astfel de modificare sau - şi nu văd care ar fi problemele - dacă s-ar suprapune perioada de vot din străinătate cu campania electorală din ţară. Putem avea mai multe soluţii”, a precizat Bădulescu.

În ceea ce privește zonele vulnerabile din lume, acolo sunt necesare măsuri speciale care intră în atribuțiile Guvernului, mai precis ale Ministerului de Externe. „Aici este o chestiune mai mult de Executiv, pentru că nu poţi să dimensionezi din punct de vedere legal un spaţiu al unei ambasade. Este o chestiune de pură logistică. Dacă logistica şi spaţiile permit, se vor face mai multe secţii. Nu se poate din punct de vedere legal şi nu putem să modificăm legislaţia electorală, din punctul meu de vedere, pe a avea secţii de vot în afara unei incinte care să păstreze secretul votului”, a afirmat președintele comisiei.

Ministerul de Externe trebuie, de asemenea, să fie la curent cu grupurile de români aflați în vacanță în perioada scrutinului electoral și să se asigure că și aceștia pot vota acolo unde sunt.

Ieri, la încheierea ședinței, comisia a dat raport favorabil pe modificările aduse. A fost cvasi-majoritate, deoarece UDMR a avut obiecțiuni cu privire la înregistrarea domiciliului românilor din străinătate.