ROMÂNII cred că reducerea TVA va conduce la scăderea prețurilor, DAR se tem de noi taxe
- Raluca Florescu
- 27 mai 2015, 08:31
Majoritatea românilor (87%) crede că vor scădea prețurile după reducerea TVA la alimente, decizia fiind apreciată cel mai mult de publicul de stânga, de nehotărâți și de votanții mai tineri de dreapta, conform unui studiu InfoPolitic realizat de CSCI, la sfârșitul lunii aprilie.
Astfel, 52% dintre români au așteptări pozitive de la reducerea TVA la alimente, 31% au așteptări mixte și doar 17% au așteptări negative, se mneționează în studiul citat de Agerpres.
"Scăderea TVA (la alimente, dar și pe caz general) este puternic apreciată de publicul de stânga, dar și de nehotărâți sau de votanții mai tineri de dreapta", relevă studiul.
Scăderea generală a TVA, măsură de dreapta
Totodată, 84% dintre români sunt de acord cu scăderea generală a TVA de la 1 ianuarie 2016 și 17% cred că reducerea taxei este o măsură de dreapta ce n-ar fi trebuit adoptată de un guvern de stânga. Aproape 60% dintre români cred că scăderea TVA trebuie însoțită și de o creștere a taxării pentru cei cu averi foarte mari.
"Românii apreciază intenția scăderii TVA la alimente, precum și activitatea guvernului în domeniul luptei anti-evaziune. În același timp, constatăm că există un număr mare de români care cred că starea economiei s-a îmbunătățit în perioada guvernului actual, comparativ cu guvernele anterioare. Opinia dominantă este una a îmbunătățirii economiei. Singurii care au atitudini mai sceptice sunt votanții de dreapta și tinerii fără studii superioare", arată studiul.
În plus, cei mai mulți români cred că vor scădea prețurile și că diminuarea TVA la alimente va duce la creșterea consumului (deci, implicit, la creșterea puterii de cumpărare) și la sprijin pentru firmele românești.
"În același timp, românii continuă să se teamă de noi taxe. Așadar, chiar și când primește o veste bună, românul mediu este sceptic — are așteptări pozitive legate de efecte, dar se teme ca nu cumva vestea bună să ascundă și vești proaste ulterioare", potrivit sondajului CSCI.
În plus, pentru echilibrarea situației fiscale, românii simt nevoia unor măsuri mai dure față de cei care încalcă legea, dar și vizavi de cei cu venituri mari și foarte mari (existând o deschidere inclusiv față de o viitoare impozitare diferențiată, cel puțin la nivel principial).